Koronavirüs yüzünden uzun süredir, bana göre, kentin kalbinin attığı Osmangazi'ye gidememiştim.
Dün, Osmangazi Belediyesi'ne bir evrak almak için gittiğimde, önümüzdeki yıllarda Bursa'nın prestij eserlerinden biri olacak Osmangazi Meydanı'ndaki kazı çalışmalarının tamamlanarak, betonarme bina için inşaat filizlerinin yükselmeye başladığını gördüm.
Osmangazi Belediyesi resmen parayı toprağa gömmüş...
Zeminden 24 metre derinliğe kadar inilen hafriyat yapılmış, 631 fore kazık çakılmış. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak sayesinde, inşaat maliyetlerinden az buçuk bilgim olduğu için yatırımın en büyük harcamasının bu bölümlere yapıldığını sanıyorum.
Tamamlandığında kent içi trafik sıkıntısına da çözüm sağlayacak 4 katlı otoparkın temeli için halen demir bağlama çalışmaları devam ediyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a inşaatın son durumunu ve resmi töreni sordum. O da yanıtladı:
Bir buçuk yıldan beri sürdürdükleri hafriyat çalışmalarının tamamlanarak zemin koduna inildiğini ve temel betonlarının dökülmeye başlandığını belirten Dündar, ' Bundan sonraki süreçte inşaat daha da hızlanacak. Şimdiye kadar yerin altına doğru bir çalışma yaptık. Artık inşaat yukarı doğru çıkacak. Koronavirüs pandemisi izin verirse törenle temel alacağız' dedi.
Dündar'ın projeleri yürütme şekli diğer başkanlara benzemiyor. Bugün Bursa'nın prestij eserleri arasında yer alan Panorama Fetih 1326 Müzesi örneğinde olduğu gibi önce proje, kamuoyuna anlatılıyor. Ardından uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinden görüş alınıyor. En son vatandaşa da sorulduktan sonra yatırım başlıyor.
Osmangazi Meydanı için de aynı yöntem izlendi. Çizilen proje ödül almasına rağmen Bursa'nın talepleri farklı yönde olunca bundan vazgeçildi. En önemlisi de ticari alan kaygısından uzak bir proje ortaya çıkarıldı.
Dündar'ın ustalık dönemi eseri olacak Osmangazi Meydanı tamamlanınca Bursa'nın önemli bir eksikliğini gidermiş olacak.
KARACAALİ'YE 100 METRELİK YENİ İSKELE VE RIHTIM
Gemlik Körfezi'nin kuzey rüzgarlarına kapalı Kumla, Karacali, Narlı ve Armutlu'ya kadar uzanan sahil bandı, Bursa'nın deniz turizmi açısından önümüzdeki yıllarda gözde yerler haline gelecek.
Aslında 30 yıl önce bu bölgeler Ankara ve Eskişehirlilerin yazlık gözde mekanları arasındaydı. Sonrasında körfezdeki kirlilik ve kıyılardaki betonlaşma yazlıkçıları bu bölgeden uzaklaştırdı.
İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun tamamlanması kıyı şeridine olan ilgiyi arttırdı. Örneğin İstanbul'dan Kumla'ya ulaşmak bir saatin altında zaman alıyor. Bu yakınlaşma, özellikle belirli yaş gruplarında yer alanların kalıcı olarak bu bölgelere yerleşmesini sağladı.
Ancak, sahil bandının en büyük eksikliklerinden biri ise iskele, balıkçı barınağı gibi tesislerin olmaması. AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Gemlikli olduğu ve geçmişte AK Parti Gemlik ilçe başkanlığı yaptığı için bölgenin sorunlarını yakından takip eden siyasetçilerden biri.
Işık, dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün'ü ziyaret ederek Karacaali'deki iskelenin yenilenmesi konusunda görüşme yaptı.
Görüşmeyle ilgili bilgi aldığımız Zafer Işık, Karacaali'deki hatalı iskelenin yıkılarak yerine 103 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde iskele yapılacağını, gerisinde de 73 metre genişliğinde bir rıhtım inşa edileceğini söyledi.
Işık, uzun süreden beri bölgedeki balıkçılar ve vatandaşların iskele ve rıhtım konusunda talepleri olduğunu belirterek, projenin yapımının 2021 yılı bütçesinde yer alacağını sözlerine ekledi.
EN GÜZEL KÖFTE TABİİ Kİ İNEGÖL'E AİT...
Sosyal medyada son haftanın gündemi ; köfte. Tartışmaların fitilini ateşleyen ise internetten sipariş organizasyonunu yapan bir şirketin 'Sence en güzel köfte nereye ait?' anketi oldu.
Yapılan oylama oldukça ilgi gördü. 38 bin 087 kişinin oy kullandığı anket sonuçlarına göre, yüzde 46,7 ile Akçaabat, yüzde 35,7 ile İnegöl ve yüzde 17,7 ile de Tekirdağ köftesi ilk sıralarda yer aldı.
Sosyal medyayı iyi kullanan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 'Fotoğraf her ne kadar İnegöl köftesine benzemese de... Tabii ki en güzel köfte; #inegöl köfte' yorumu ile tartışmalara katıldı.
Gerçekten İnegöl köftesi Türkiye çapında bir marka ancak, şekli konusunda yanlış bir algı oluşmuş durumda. Parmak şeklinde olanlar İnegöl köfte olarak tanımlanıyor. İnegöl'deki hiçbir restoranın parmak şeklinde köfte yaptığını görmedim. Hepsi yuvarlak ve ince. Diğer bir özelliği ise hafif sulu oluşu.
Alper Taban, İnegöl köftesi birinci seçilmese de sonuçlardan memnun. Mobilyanın başkenti İnegöl'ün köftesiyle de tanınmasının kente değer kattığını vurgulayan Taban, 'İnegöl'de 2 binin üzerinde mobilyacı var. Köfte yapan işletme sayısı ise 200'ü geçmemesine rağmen Türkiye çapında İnegöl köftesi algısının oluşması sevindirici' değerlendirmesini yaptı.
Türkiye aslında bir köfte cenneti. İnternetteki köfte tartışmalarında yayınlanan bir haritayı görünce neredeyse her ilin köftesi olduğu görülüyor. Yine de en güzel ve lezzetlisi bana göre de İnegöl köftesi...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder