22 Haziran 2021 Salı

'Lale devri' sona erdi, yeni nesil logo geliyor [09 Ekim 2020]

Dünyanın en iyi markalarını logolarından tanırız. Logoyu gördüğünüzde başka tamamlayıcı bir unsura gerek kalmaz. Aynı şey marka kentler içinde geçerlidir.

Bursa, maalesef 2014 yılında logosunu belirlerken yaptığı yanlışlığın sıkıntısını yaşadı.

O günlerde de yazmıştım: Kusura bakmayın 'lale' figürünü görünce kimsenin aklına hemen Bursa gelmiyor. Geçmiş yıllarda bunu kullanan İstanbul, laleyi daha çok hak eden şehir. Zaten arama motorlarına lale logosu yazdığınızda da İstanbul sonucu ile karşılaşıyorsunuz.

Bursa'da son yıllarda hangi taşı kaldırırsanız altından çıkar misali hangi projeye bakarsanız imzası bulunan Bursa Eskişehir Bilecek Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) bu konuda da öncülük yaptığını geçtiğimiz aylarda yazmıştım.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ile kurumun 11 yıllık faaliyetlerini konuştuk. Tabi merak ettiğimi konu; 11 ay önce başlanan ve Bursa Valililiği koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülen 'Bursa Turizm Tanıtım ve Marka Stratejisi' projesi ve laleli logodan ne zaman kurtulacağımızdı.

Projeyi yürüten ve bu konuda ABD ve Avrupa deneyimi bulunan 'I mean it' adlı firma, Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri, BEBKA'nın projeleri ve resmi istatistiklerin kaynak taramasıyla başlayan çalışmada 17 ilde ve Bursa'da anketler yapılarak algı ölçümleri gerçekleştirildi. Eski bakanlar, milletvekilleri ve kanaat önderleri, sektör temsilcileri ve paydaşlardan görüş alındı. Koronavirüs nedeniyle online çalıştay gerçekleştirildi.

Turizm başlığına geldiğimizde İsmail Gerim, bu konudaki hassasiyetimi bildiği için müjdeli haberi vererek başladı. 'Bursa için çok güzel bir logo tasarlanıyor' dedikten sonra ayrıntılarını anlattı.

'Bursa'yı analiz ettiğimizde kenti sembolize eden pek çok değer var. Bir ana logo tasarımı olacak. Tarih, kış ve doğa turizmi gibi alt başlıkları da yapılacak. Hangisini görürseniz Bursa aklınıza gelecek.

Bursa'nın hikayesini anlatan görsel logonun yanı sıra ses logosu da olacak. Telefon müziği gibi duyduğunuzda Bursa markası aklınıza gelecek. Ayrıca Bursa'ya özgü yazı karakteri de hazırlanıyor. Yazıyı da gördüğünüzde yine Bursa algısı oluşacak'

Çalışmanın tamamlanmasına çok az bir süre kaldığını ve kasım ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını da vurgulayan İsmail Gerim, halen Bursa ile benzer özellikleri olan ve marka haline gelen 5 kent ile karşılaştırma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Tüm ısrarıma rağmen logonun ana teması ve çizgileriyle ilgili ser verip sır vermedi. Bakalım yeni logo Bursa'nın beklentilerini karşılayacak mı?

Keşke sunumdan önce internet üzerinden bir anket çalışması da yapılabilseydi...

ARAŞTIRMADAN ÇIKAN SONUÇ: OTOMOTİV ÜNİVERSİTESİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve başladığından beri Bursa'nın yeni vakıf ve devlet üniversitelerine ihtiyacı olduğunu dile getiriyor. 4 üniversite kurulmasını öneren Prof. Dr. Kılavuz bu konudaki raporunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da sunmuştu.

BEBKA'nın yürüttüğü önemli araştırma projelerinden biri de üniversitelerle ilgiliydi. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Gülek ve ekibinin yürüttüğü çalışma tamamlandı.

İsmail Gerim, mevcut durum analizi yapılarak başlanan çalışmalarda 50'ye yakın kurum temsilcisi ile görüşme yapıldığını, başta Bursa olmak üzere diğer kentlerdeki lise son sınıf öğrencileri ve alileleriyle 9 istişare toplantısı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Araştırmadan çıkan sonuç şu: Bursa'da otomotiv ve ileri teknoloji alanlarında tematik üniversite kurulması isteniyor. Ayrıca yüksek eğitim kalitesi, mekansal olarak erişilebilirlik, sosyal ve ticari hizmetler ile konaklama ve barınma olanaklarının geliştirilmesi gibi başlıklar var.

Araştırmadan çıkan sonuç aslında Prof. Dr. Kılavuz'un önerileriyle örtüşüyor. Tematik ve şehir üniversitesi kavramlarıyla tanışma konusunda Bursa geç bile kaldı.

BU BİNA İCAT MERKEZİ OLACAK

BEBKA çalışmalarına başladığından beri BUTTİM'de hizmet veriyor. Yeni bir bina konusunda da 2 yıldan beri yürütülen hazırlık dönemi geçtiğimiz şubat ayında tamamlanarak 'Bölgesel Kalkınma Merkezi'nin temeli atıldı.

Bursa OSB tarafından tahsis edilen arsa üzerinde 2 bini kapalı, 7 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak merkez bir hizmet binasının çok ötesinde işlevler üslenecek.

'Önce insanlar binaları yapar sonra binalar insanları' sözüyle konuşmasına başlayan İsmail Gerim'in verdiği bilgiye göre, burası bir icat merkezi olacak. Kurgu tamamen mesleki eğitim ve girişimcilik üzerine dizayn edildi. Binada içeriye girdiğinizde 800 metrekarelik bölünebilir salon yer alacak. Atölyeler, patent ofisi, girişimcilik ve kuluçka merkezi de bu binada yer alacak. Girişimcilerin melek yatırımcılarla buluşma imkanı da bu binada gerçekleşecek. 7 gün 24 saat yaşayan bir bina olacak merkez, bir arayüz olarak görev yapacak.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...