28 Haziran 2021 Pazartesi

İki başkandan 'kesik kolon' için belediyelere çağrı [01 Nisan 2021]

Bursa Valiliği, İzmir depremi sonrası tüm belediyelere gönderdiği yazıda, olası bir deprem durumunda can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla tüm ilçelerdeki bodrum, zemin ve diğer katlarında market, oto galeri, kafeterya, lokanta, düğün salonu, mobilya showroomu bulunan binaların incelenmesini istemişti.

Denetlemelerle ilgili ilk adımı Osmangazi Belediyesi attı. Ardından Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem, denetimlerde ortak çalışma yapmak için Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'la görüştü ve anlaşma sağlandı. Protokol pazartesi günü imzalanacak ve denetimler başlayacak.

Aslında Gemlik Belediyesi de İnşaat Mühendisleri Odası ile görüştü ancak henüz protokol aşamasına gelinmedi.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Şimşek ve Albayrak'la Bursa'nın önemli konularını ele aldık. İki odanın da yer aldığı kentsel dönüşüm komisyonundan yeni otopark yönetmeliğine hazırlıkları devam eden çevre düzeni planından ulaşıma bir çok konuyla ilgili ayrıntılara hafta sonundaki yazımda yer vereceğim.

Programda 'kesik kolon' denetimi konusuna gelince Albayrak, sözlerine sitemle başladı:

'Aslında belediyeler bizi davet etmesi gerekirken, biz çağrıda bulunuyoruz. Burada bir tuhaflık var. Valilik genelgesini belediyeler yürütmek zorunda onların odaların kapısı çalmaları gerekirken biz onlara teklif götürüyoruz. Açıkçası bu kısmına üzülüyoruz'

Ardından da şunu ekledi:

'Geçtiğimiz gün bir meslektaşımız fotoğraf gönderdi. İşyeri için binanın altındaki perde betonu kaldırmışlar. İlgili belediyeye gönderdim gereği yapıldı ama olası bir deprem durumunda felakete neden olacak bu tür yapıları bulup, önlem almamız gerekiyor.

Bunun bir deprem envanter çalışması olarak algılandığını, bunun yanlış olduğunu söyleyen Albayrak, şöyle devam etti:

'Ayrıca deprem envanteri yapılmasının büyük yararı var. 1999 Marmara depreminden beri bunu istiyoruz. TBMM Deprem zararlarını azaltma komisyonuna verdiğimiz raporun ilk maddesi de bu. Envanter zorunlu hale getirilmesini istiyoruz'

Şirin Rodoplu Şimşek de, binaların en azından taşıyıcı sistemlerinin yerinde olup olmadığının tespitinin önemli bir adım olduğunu belirterek, protokol için Nilüfer Belediyesine teşekkür etti.

Şimşek, bu çalışmaların diğer olumlu bir yönünün de mesleğe yeni başlayan mimar ve mühendisler için yeni bir istihdam imkanı yaratacağını da sözlerine ekledi.

Başkan haklı; tüm belediyelerin bu denetimi yapacak mimar ve mühendis kadroları yok. Böyle bir çalışmanın yaygınlaştırılması hem deprem, hem de işsiz sayısı her geçen gün artan mimar ve mühendisler için yararlı olacak.

İŞTE 'BURSA YEŞİL Mİ' SORUSUNUN FOTOĞRAFI

Tekrarlamış gibi olacağım ama Bursa'nın kalbine bir hançer gibi saplanan Doğanbey'deki TOKİ konutlarının kent siluetine vurduğu darbe, Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin 2011 yılında düzenlediği 'TOKİ'nin Bursa kentine tokatı' temalı yarışmada gözler önüne serilmişti.

Yarışmada birinci olan fotoğraf Bursa'daki betonlaşmanın göstergesi olarak her yerde kullanılıyor. Hatta bu fotoğrafla dünya mimarları Doğanbey için en kötü kentsel dönüşüm projelerinden biri olarak göstermişti.

Mimarlar Odası, geçen yıl ağustos ayında 5'inci Ulusal Fotoğraf Yarışması'nda bu kez, 'Yeşil mi Bursa' konu başlığını seçti.

Bursa'da 2016-2020 yılları arasında çekilen fotoğrafların kabul edildiği yarışmaya 241 eser katıldı. Yarışmanın sonuçları önceki gün açıklandı. Furkan Taşçı birinci, İlhan Gök ikinci, Fahrettin Beceren üçüncülüğü elde etti.

Mücahit Halil Mercan ve Erdal Yavuzak mansiyon aldı.

Birinci olan fotoğrafta yine ana tema maalesef Doğanbey.

Gökdelenlerin gölgesinde bir kişi saksıda çiçek yetiştirmeye çalışırken görüntülenmiş.

İkinci fotoğraf ise betona boğulan Bursa'da yeşillikler dağlara çekilmiş.

Üçüncü ise bir ironi. Tophane yamaçlarındaki yeşillik Doğanbey'le aynı açıyı sığdırılmış.

Mimarlar Odası önümüzdeki günlerde bu fotoğraflardan büyük bölümü açacağı sergide kamuoyuna gösterecek.

AKTAŞ'TAN KABAKTEPE'YE AYASOFYA TABLOSU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'yi makamında ziyaret ederek, hayırlı olsun dileklerini iletti.

Ziyareti sosyal medya hesabından duyuran Aktaş, 'Öğrencilik yıllarında Bursa'mızda da davamıza hizmet etmiş başkanımızı makamında ziyaret ederek, görevinde başarılar diledim. 2024'te İstanbul'un ait olduğu yere; 'AK Belediyecilik'e tekrar döneceğinden şüphemiz yok...' mesajını paylaştı.

Aktaş, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan ve 8 yıl Bursa'da kalan Kabaktepe'ye BUSMEK'te Bursa ipeği üzerine işlenen ve üzerinde Ayasofya Caminin resminin bulunduğu tablo hediye etti.

Ayasofya'nın 10 temmuz'da 86 yıl sonra yeniden ibadete açılması dolayısıyla hazırlanan özel koleksiyonda yer alan tablonun üst kısmında Hazreti Muhammed'in İstanbul'la ilgili hadisi, alt kısmında ise Fatih Sultan Mehmet'in 'Ya ben İstanbul'u alırım ya da İstanbul beni' sözleri yer alıyor.

GEÇMİŞ OLSUN İSMAİL HOCAM...

İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da koronavirüs geçiren parlamenterler kervanına katıldı.

Kovid-19 testinin pozitif çıktığını sosyal medya hesabından duyuran Prof. Dr. Tatlıoğlu, genel sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, 'Şimdilik evdeyiz. Bir müddet telefonlarım kapalı olacak. Rabbimden herkes için şifa dilerim' mesajını verdi.

Bursalı gazeteciler olarak üniversitede ders verdiği günlerden tanıdığımız için Prof. Dr. Tatlıoğlu'na 'hocam' diye hitap etmeyi tercih ediyoruz.

Geçmiş olsun hocam, bizler de acil şifalar diliyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...