22 Haziran 2021 Salı

Cep yakan elektrik faturanızın yüzde 20 azalmasını ister misiniz?[ 03 Ekim 2020 ]

Elektrik ve doğalgazdaki zamlar tüketicilerin en hassas olduğu konu.

Türkiye'de elektrik tarifeleri 3 ayda, doğalgaz ise aylık belirleniyor. EPDK, önceki gün dolar kuru artışına bağlı olarak elektriğe, tüm abone gruplarında yılın son çeyreğinde yüzde 5.75 zam yapılmasını kararlaştırdı. Bu artışla birlikte elektrik fiyatları 2 yılda neredeyse iki kat arttı.

Enerjide dışa bağımlılığımız devam ettiği için kolay kolay indirim beklemek hayal. Ancak, faturaları düşürmenin hatta yüzde 20 azaltmanın yolu var.

Uzun yıllar önce elektrik kesintilerinin olduğu dönemde, tek kanallı televizyonların vazgeçilmezi tasarrufla ilgili kamu spotları vardı. O yıllardan kalan 'gereksizse söndür' sloganı hala kullanılır.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova 5 milyon kişiye hizmet veren Limak Enerji, tasarrufun yaygınlaşması konusunda geçtiğimiz ay 'Enerji Danışmanım Projesi'ni başlattı.

Şirket, proje kapsamında ziyaret ettiği ev ve iş yerlerinde hem genel tasarruf çalışmaları hem de gittikleri ev veya iş yerinin özel durumlarına göre verimlilik sağlama önerilerini aktarıyor. Ayrıca internet sitesinde evde ve işyerlerinde kullanılan elektrikli aletlerin ne kadar enerji kullandıkları ve tasarruf yöntemleri konusunda bilgiler veriliyor.

Dün sohbet ettiğimiz Limak Genel Müdürü Ali Erman Aytac, ev ve işyerlerini kapı kapı dolaşarak, elektrikli aletler, aydınlatmaların, ısıtma ve soğutma sistemlerinin enerji tüketimini timin örnek bir çalışmasını anlattı:

Proje kapsamında bir market ziyaret edilerek son faturası incelendi ve nasıl tasarruf yapılacağı konusunda ip uçları verildi. Seçilen örnek işletmede elektrik faturası 2.031 TL iken, verilen tasarruf ipuçları uygulanarak bir aylık fatura tutarı 1.625 TL'ye düşürüldü. Yüzde 20'lik bu tasarruf, devam ederse işletme bir yılda sadece elektrikten 5 bin lira kazanç sağlayacak.

Aytaç'ın verdiği bilgiye göre, verimli ve kontrollü kullanım ile havalandırma sistemlerinde yüzde 13, içecek dolaplarında yüzde 10, aydınlatma ve priz kontrolü ile de yüzde 3 oranında tasarruf sağlayabilir. Toplamda bu tasarruf oranın faturaya yansıması yüzde 26'ya kadar çıkabilir.

Merak edip www.limakuludag.com.tr adresi üzerinden Enerji Danışmanım sayfasına da baktım. Buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, televizyon gibi elektrikli eşyaların enerji tasarrufunun nasıl yapılacağı tüyoları gerçekten faydalı olacak türden.

Birkaç örnek vereyim. Evdeki buzdolabınız duvara veya fırına yakınsa derhal uzaklaştırın elde edeceğiz tasarruf yüzde 40. Çalışan fırının kapağını her açmanız yüzde 20 ısı kaybına neden oluyor. Bu alışkanlığınız varsa hemen vazgeçin. Çamaşır ve bulaşık makinasında en iyi tasarruf yöntemi düşük ısıda yıkama. Televizyonun fişi takılı ise kapatsanız bile enerji tüketmeye devam ediyor.

Size önerim siteyi mutlaka ziyaret etmeniz.

OTOMOBİLDEKİ GİBİ ELEKTRİKLİ ALETLERDE DE KAMPANYA

Yazının başında da vurguladığım gibi enerjide dışa bağımlıyız ve tüketimimizde her geçen yıl artıyor. Sohbet ederken merak edip Aytac'a sordum: Nükleer santralin yapımı devam ediyor. Elektrik ihtiyacımızın yüzde kaçını karşılayacak?

Oran yüzde 5 civarında. Santral tamamlanıncaya kadar Türkiye'nin tükettiği enerji miktarını bile zor karşılayacak.

Aslında tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi ciddi bir tasarruf kampanyası düzenlemek gerekiyor.

Algıda seçicilik mi desem bilemiyorum. Evdeki çamaşır makinası ve buzdolabını geçtiğimiz aylarda değiştirdim. İnceleme yaparken öne çıkan özelliğin enerji tasarrufu ile ilgili A plus derecelendirmelerine dikkat ettim.

Aslında tasarruf önlemlerine Türkiye'deki eski cihazların değişimiyle başlamak gerekiyor. Tıpkı otomobildeki hurda indirimi gibi uygulamalar yaygınlaştırılmalı. Hatta devlet tarafından sübvanse edilmeli.

Önerimi söylediğim Aytac, bunun çok faydalı olduğunu belirterek, 'A plusların artı dereceleri arasında bile yüzde 30'a yakın fark var. Değişim büyük fayda sağlayacaktır' dedi.

İSTEYENE YEŞİL KAYNAKTAN ELEKTRİK

Tasarruf ve çevre konusu gündeme gelince Aytac, geçtiğimiz aylarda başlattıkları yeni bir uygulamayı da anlattı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kullanıcılara sunduğu 'Yeşil Tarife' (YETA) ağustos ayında uygulanmaya başlandı. Karar üzerine Limak Enerji de sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanmak isteyenler için "Yeşil Tarife" hazırladı, faturalarda farkındalık amacıyla renk kullanılmaya başlandı.

Yeşil Tarifeye geçmek isteyen müşteriler için çeşitli kolaylıklar da sunan şirketin online işlem merkezi, çağrı merkezi ve müşteri işlem merkezleri üzerinden Yeşil Tarifeye geçmek için başvuruda bulunmak yeterli olacak.

Yeşil Tarife ile elektrik kullanıcıları, tükettikleri elektriğin hangi kaynaktan üretildiğini seçebilecek.

Aytac, 'Bu kullanıcılarımız, hem yerli kaynaklarımızdan enerji temin ederek ülkemizin ekonomisine ciddi katkı sağlayacaklar hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir çevre bırakmak için farkındalık oluşturacaklar." dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...