Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, yeşillikler içinde, pınarlarından billur sular akan kenti tarif ederken, 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' benzetmesi yapar.
Aradan geçen 400 yıl içinde suyun ardından yeşili de mi kaybediyoruz?
Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü'nün Sönmez Medya'yı ziyaretinde bu sorunun yanıtını aradık.
Yörüklü, ziyarete iki önemli raporla geldi. Rapor dediğime bakmayın matbaada basılsa kitap denilecek hacimde kapsamlı incelemeler içeriyor. Birinci 'İklim Değişikliği Politikaları, Peyzaj Mimarları Beyanı', ikincisi de 'Kentler İçin Gıda Teması Öneri ve Değerlendirmeler Raporu'.
Aslında bu iki raporun da hazırlanmasının ilginç bir öyküsü var. Kıvılcımı, BUSKİ'nin düzenlediği 'İklim Değişikliği ve Kuraklık' toplantısı ateşlemiş. Yörüklü, bu toplantı için peyzaj mimarları odası davet edilmeyince sosyal medyadan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı etiketleyerek, eksikliği anlattı. Daha sonra da Aktaş'tan randevu alarak görüştü ve Bursa için hazırladıkları raporu sundu.
Daha sonra Aktaş'ın önerisi üzerine raporu daire başkanlarına bir saatlik sunumda anlattı. Nilüfer ve Büyükşehir belediyesindeki bu sunumların yankısı üzerine Eskişehir daveti alan Yörüklü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e de iklim değişikliğine karşı kentlerde yapılması gereken önerilerini dile getirdi.
Hazırladığı raporları peyzaj mimarlarının manifestosu olarak nitelendiren Yörüklü'ye göre, hükümetin yanı sıra yerelde yapılması gerekenler konusunda yöneticileri cesur olmaya çağırdı.
Yöneticilere seslenen Yörüklü, 'Naylondan çiçek yapmak zorunda mısınız?. Birileri size dosya güzel projelere getirebilir haklarıdır siz de beğenebilirsiniz bunları. Kentlere adapte ederken motomot yapmak zorunda mısınız? Ağaç yerine birileri katalogda bu var. Bunu seçin derse boyun eğmek zorunda değilsin' önerisinde bulundu.
Hazırladığı raporda kentlerin geleceğine ışık tutacak ve yön verecek önerilerin yer aldığını vurgulayan Yörüklü'ye son aylarda en çok tartışılan konulardan biri olan Bursa'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını ve diğer illerle kıyaslamasını sordum.
'Ankara'nın gerisindeyiz' sözleriyle başlayınca sudan sonra Bursa unvanı da gitti endişesi tam bu noktada başladı. Yörüklü, şöyle devam etti:
'Ankara 20 metrekare açıklıyor. Bursa'da 2007'de 6,7, 2013'te 11 olarak ölçülmüş. Bugünlerde 12'ye çıktığı söyleniyor ama sağlıklı ölçüm yapmak gerekiyor. Nilüfer'de 17'nin üzerinde çıkmıştı. Mevcut plan öngörüsü ise 35.'
Yörüklü'ye katkıdan bulunmak için dünyadan örnekleri ekleyeyim:
'Stockholm 87,5, New York 23.1, Roma 45.3, Paris 14.5, Londra 27 Amsterdam 45.5,Berlin 27.1'
İstanbul, Bursa'dan da fakir sadece 6 metrekare.
Maalesef tablo bu. Geçtiğimiz günlerde Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin düzenlediği 'yeşil mi Bursa' konulu yarışmada derece alan fotoğraflar da bunun göstergesi.
Son yıllarda Büyükşehir belediyesinin hazırladığı Gökdere projesi gibi büyük parklar, ilerisi için umut veriyor.
HÜKÜMETİN KARARLARI YERELDE KARŞILIK BULMUYOR
Yörüklü'nün dikkat çektiği önemli konulardan biri ise Hükümetin çevreyi ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerin yerelde özellikle iktidar partisinden belediyelerde karşılık bulmadığı.
'Halbuki koşar adım gitmeleri gerekir' diyen Yörüklü, 'İnanır mısınız bu yasa ve yönetmelikleri CHP'li belediyeler çoğunlukla uyguluyor. AK Parti'li yöneticilere kendi partilerinden olan hükümetin yasa ve yönetmeliklerini anlatmaya çalışıyoruz' dedi.
RESTORASYONDAN 4 AY SONRA MİNARENİN BOYALARI DÖKÜLDÜ
Osmangazi Belediyesi'nde 2009-2019 yılları arasında MHP'den meclis üyesi olarak görev yapan Cemil Aydın, adeta kent müfettişi gibi yerel sorunları takip edip, ilgilileri uyarmaya devam ediyor.
Aydın'dan dün Tarihi Kefensuzen Camii ile ilgili bir mesaj geldi. Kefensuzen caminin uzun süren bir restorasyon sürecinden sonra ibadete açıldığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:
'Dört ay sonra minaresinin sıva ve boyaları dökülmeye başladı. Yaklaşık 2 aydır bu şekilde duruyor. Yüklenici firma uyarılarak hoş olmayan görüntüler ortadan kaldırılmalı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı hakediş ve revize işlem için iradesini ortaya koymalıdır'
YÜREĞİMİZE ŞİİRLE KONUK OLDU
Şiirin öyle bir büyüsü var ki sayfalarca okuyacağınız bir metni size bir dizede anlatır. Adeta kelimelerin raks ettiğini şiirde hissedersiniz.
Anadolu Ajansı'nda görev yaptığım yıllarda Sönmez İş Sarayı'nın ikinci katındaki Milliyet Gazetesi bürosunda görev yapan meslektaşım Mustafa Türe ile tanışıklığımız neredeyse 30 yılı buluyor. Daha sonra farklı gazetelerde çalışan Türe, halen BUSKİ'nin yayınladığı Şehir ve Su Dergisi'nin editörlüğünü yapıyor.
Türe, gazeteciliğin yoğun temposuna rağmen kitap yazmayı da başarabilen meslektaşlarımızdan biri. 2013 yılında Darağacında Yitik Hayaller romanını yazan Türe, 35 şiirinin yer aldığı 'Yürek Kalemi' kitabı yayınlanan Türe, yeni bir roman hazırlıklarını da sürdürüyor.
Türe'nin imzalayarak gazeteye getirdiği kitabından bir dizeyi sizlere aktarayım:
'Yalnızlığımı seviyorum
İnsanları tanıdıkça...
Daha nice başarılara arkadaşım....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder