24 Haziran 2021 Perşembe

Bursa iş dünyası, kredi değil hibe bekliyor... [02 Aralık 2020 ]

Koranavirüs salgının önlenmesi amacıyla 2 hafta önce yeni bir dizi tedbir alınmıştı. Ancak geçen süreçte yeni hasta ve can kayıplarının artması üzerine kısıtlamaların kapsamı genişletildi.

Getirilen kısıtlamalar, özellikle lokanta, restoran, kafe gibi hizmet sektörü işletmelerini tamamen kapattı. Gel-Al uygulaması paket servisine dönüşünce açık kalanlar da işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Devam eden süreçte sadece hizmet sektörü değil, birçok alanda işletmeleri zor günler bekliyor. Bir yanda bahar aylarında ötelenen vergi ve SGK primleri, diğer yanda kredilerin geri ödemeleri de devam ederken işletmeler nefes almak için yeni destekler bekliyor.

İş dünyası temsilcileri bu taleplerini her platformda dile getiriyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı Ekonomi Şurası'nda aktarılan taleplerle ilgili başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek, görüşlerini alıyor.

Bu toplantılardan biri dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Online yapılan toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak katıldı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve 20 bine yakın işletmenin yer aldığı odanın hizmet, tekstil ve hazırgiyim, perakende, turizm ve mobilya sektör temsilcilerinin yer aldığı komite başkanları, sorunlarını bakan yardımcısına aktardılar.

Toplantıda, konuşan Burkay, daha önce birçok platformda açıkladığı hibe desteği ile ilgili görüşlerini aktardı.

Burkay, geçtiğimiz akşam katıldığı bir televizyon programında pandeminin ikinci dalgasının mart ayı sonuna kadar özellikle yiyecek-içecek, gıda, hizmet ve perakende sektörlerini etkileyeceğini, bu sektörlerde faaliyet gösteren küçük esnafın sorunlarının önemli boyutlara ulaştığına dikkat çekmişti.

Faaliyetleri kısıtlanan ve işletmelerini idame ettirecek gelir sağlayamayan söz konusu işletmeler için 2020 yılı bütçesinin hibe kalemlerinin bittiğini ifade eden Burkay, 'Hibelerle ilgili ilave bütçeye ihtiyaç var. Bu işletmeler için tahakkuk eden vergi, SGK ve diğer ödemelerle ilgili hibe destekleri bekliyoruz' dedi.

Burkay'ın dikkat çektiği önemli nokta da sosyal barış vurgusu. Burkay, hibe desteğinin küçük esnafı pandemi dönemi sonrasına sağlıklı bir şekilde ulaştırılması açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

TÜRKKAN: TAM KAPATMA OLMADAN ÖNLENMEZ

Koranavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla getirilen yeni kısıtlamalarla ilgili değerlendirmesini sormak için Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan'ı aradım.

'AVM'ler açık' sözleriyle başlayan Türkkan'a göre, HES kodu yüzde 100 hastalık taşınmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü HES kodu güvenli olsa da kişi bulaştırma döneminde olabilir. AVM'leri kapatmayıp bazı yaş grupları, bazı yerleri kapatmak çok mantıklı değil. Hafta sonları insanları içeriye almakla çözemezsiniz bu iş çözülmez.

Tam bir kapanma olması halinde salgının önüne geçilebileceğini savunan Türkkan, 'Yeni önlemlerle bir parça azalma sağlanabilir ama istenilen seviyeye inmez. Koranavirüs sadece akşam saatleri veya hafta sonu mu bulaşıyor' dedi.

'Peki, Bursa'da durum nasıl' diye sorduğumda, daha önceki basın toplantısında hazırlığını yaptıkları ölüm sayılarıyla ilgili çarpıcı rakamları paylaştı.

Oda, 2016-2019 yılları arasındaki aylık ölüm sayılarını inceledi. Önceki aylardaki artışlar 300-400 ile sınırlı kalırken, kasım ayı rakamları oldukça endişe verici çıktı.

4 yılın kasım ayı ortalaması 1320 iken, bu yılın kasım ayında Bursa'daki toplam ölüm sayısı 2993. İki katından fazla bir artış söz konusu.

Kayıtların tamamının kendilerine ulaşmadığını ve bu sayının 3 bini geçeceğini söyleyen Türkkan, '1600'ün üzerinde fazladan ölüm var. Bilimsel olarak bunların hepsini kovite bağlayamam ama çok ciddi fikir veriyor. Ancak bulaşıcı hastalıklarda bu kadar ciddi fark olur' dedi.

'Gerçekten korkulacak bir noktadayız' vurgusu yapan Türkkan, vaka sayındaki artışın vatandaşlarla sınırlı olmadığını, sağlık çalışanlarını da kapsadığını ifade etti ve şöyle konuştu:

'Sağlık hizmetleri sunumunda sıkıntı yaşanmasından korkuyorum. Bunun için halkımızdan kurallara uymaları konusunda destek bekliyoruz'

Türkkan'ın verdiği bilgiler açıkçası bana pek şaşırtıcı gelmedi. Nedenine gelince; sosyal medya hesapları son bir ayda ölüm ilanları listesine döndü.

O yüzden, yine Türkkan'ın daha önce dediği gibi karşımızdaki herkese koronalı gibi bakıp ona göre tedbirli olalım. Çünkü, aşının yaygın bir biçimde kullanılmasına daha çok zaman var.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU MALKOÇ

TBMM'de 11 Kasım'da yapılan oylamada, Şeref Malkoç, bir kez daha Kamu Başdenetçisi olarak seçildi.

Dün, Meclis kürsüsünden yemin eden Malkoç, bu hafta ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olacak.

Kamu Denetçiliği ya da diğer adıyla Ombudsmanlık, anayasal bir kurum. İdarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışları, insan hakları, hukuk ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyip, araştırıyor ve idareye önerilerde bulunuyor.

Yani bir nevi halkın avukatlığını yapan kuruma, yapılan başvurular titizlikle incelenerek, sonuçlandırılıyor.

Programda yeniden seçilen Malkoç ile hem kurumu, hem de Bursa'dan gelen şikayetleri konuşacağız.

Gözlem Kulesi, saat 20.30'da ASTV'de 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...