28 Haziran 2021 Pazartesi

Asıl şimdi Bursa'da su çeşmeden içilir! [10 Nisan 2021]

Koronavirüs, geçim sıkıntısı, kuraklık ve iklim değişikliği ile ilgili son aylardaki gelişmeler içimizi kararttı...

Son 100 yılın en kurak kış mevsimini 2019 yılında geçiren Bursa'da, geçen yılın son ayında, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki su rezervi sadece 70 günü karşılayacak kadar düşmüştü.

Eylül 2019'da su ihtiyacının karşılanması için mevcut 80 adet derin su kuyusu devreye alındı. Kuraklığın 2020'de de devam etmesi üzerine 75 derin kuyu daha açılarak sisteme dahil edildi. Kuyular devreye alınmasaydı. barajlardaki su rezervi 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle bitmiş olacaktı.

2021 yılı Bursa için bereket getirdi derse yerinde bir tanımlama olur. Önce kar, ardından mart ayı boyunca devam eden yağmur Bursa'ya nefes aldırdı. Neredeyse nisan ayının ortalarına geldik, Uludağ'ın etekleri yine beyaza büründü.

Dün Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklama bereketin barajlara yansımasını ve bir müjde içeriyordu.

Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan Doğancı'da doluluk yüzde 70'e, Nilüfer'de ise yüzde 80 seviyesine ulaştı. Karların erimesiyle birlikte seviyenin daha da artması beklenirken, 9 Nisan 2021 tarihi itibariyle tüm derin kuyular devre dışı bırakıldı.

Artık şebekeye sadece Uludağ pınarlarından gelerek Doğancı ve Nilüfer Barajlarında toplanan kaynak suları verilmeye başlandı.

İşte anahtar cümle tam burası...

Büyükşehir Belediyesi yıllardan beri çeşitli kampanyalarla Bursa'da suyun çeşmeden içileceği çağrısı yapıyor. Erdem Saker'in büyükşehir belediye başkanlığı döneminde Doğancı'dan alınan suyun şebekeye nasıl verildiğini görmüştüm. Zaman zaman hala haberi yapılır. Özellikle içme suyuyla tazelenen akvaryum en dikkat çekici unsurlardan biri.

Geçtiğimiz günlerde ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'ne konuk olan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de şebekeye verilen suyun 286 akredite edilmiş parametreye göre incelendiğini ve 60 noktadan alınan numunelerle tekrar kontrolden geçirildiğini söylemişti.

Su güvenliydi ama 20 aydan şebekeye kuyu suyu takviyesi yapıldığı için deyim yerindeyse tadı kaçmıştı. Çünkü kuyudan alınan sular daha fazla kireç ve mineral içerdiği için yılların alışkanlığına sahip damak zevkimize uygun gelmiyordu.

Uzmanlara göre, kireçli ve mineralli daha sağlıklıydı ama yine de eski tadı arıyorduk.

Artık Uludağ pınarlarından barajlara gelen suyun şebekeye verilmesiyle eski tada kavuşacağız. Asıl şimdi Bursa'da su çeşmeden içilir.

Büyükşehirin açıklamasından son bir not: Başkan Alinur Aktaş, her ne kadar yeterli su olsa da rehavete kapılmadan tasarruf çağrısı yaptı.

GEMLİKLİDEN #HEYECANLI YAYIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerli ve milli otomobil fabrikasının kurulacağı yer açıklandığında 'Gemlikli' ismini koymuştum.

Temel atma töreninin ardından başlanan inşaat çalışmaları hızla ilerliyor. Zaman zaman sosyal medya üzerinden gelişmeleri duyuran Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), dün Gemlik tesisinde süren inşaat çalışmalarını youtube üzerinden ve kendi sitesindeki TOGG TV'den canlı yayınlamaya başladı.

#heyeCanlı etiketiyle yapılan yayınlar 7/24 kesintisiz olarak devam edecek.

Bu arada, canlı yayın duyurusu yapılırken fabrikadaki inşaat hakkında da bilgi verildi. TOGG Gemlik arıtma, montaj, enerji, boya, gövde, giriş ve batarya birimlerinin temel güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Boya, gövde, montaj ve enerji birimlerinde soket altı kaide ve kolon betonları dökülmeye başlanan Gemlik Tesisi'ndeki şantiyede 900 kişi görev yapıyor. Şantiyedeki çalışan sayısının ilerleyen dönemde bin 500'e kadar çıkması bekleniyor.

TOGG Gemlik Tesisi'nin üst yapı çalışmaları Yapı Merkezi tarafından Ocak 2021'de başlatıldı. Tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve tam kapasiteye ulaştığında 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

TOGG Gemlik Tesisi'nde üretim ve montaj hatlarının kurulması ile 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobilin battan indirilmesi hedefleniyor. Gemlik Tesisi'nde üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

BU SERGİ KAÇMAZ...

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından 'Yeşil mi Bursa' fotoğraf yarışmasının sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanmıştı.

Birbirinden çarpıcı 241 eserin katıldığı yarışmada, yarışmada birinciliği Furkan Taşçı kazanırken, İlhan Gök ikinci, Fahrettin Beceren de üçüncü oldu. Jürinin değerlendirmeleri sonucu Erdal Yavuzak ile Mücahit Halil Mercan da mansiyon ödülü kazandılar. Ayrıca 23 eser da satın almaya layık görüldü.

Eserler dün Mimar Sinan'ı Anma Haftası ve Mimarlar Günü kapsamındaki etkinliklerde sergilenmeye başlandı.

BAOB fuayesinde açılan ve 22 Nisan'a kadar sergilenecek fotoğrafları 'Bursa Yeşil mi' diye merak edenlerin izlemesini öneriyorum.

NİLÜFER ÇAYI TAŞKINLA ÇİFTÇİYİ ÜZDÜ

Bursa'nın 5 ilçesinden geçip 103 km yolculuktan sonra Marmara Denizi'ne dökülen Nilüfer Çayı bu kez kirliliğiyle değil taşkına neden olmasıyla çiftçiyi üzdü.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, dün taşkının buğday tarlalarını sular altında bıraktığı Mudanya'nın köylerinde incelemelerde bulunarak, köylüleri dinledi.

Yaz aylarında katran gibi akan ve içindeki kimyasal atıklar nedeniyle fokur fokur kaynarken görüntüledikleri Nilüfer çayının bu kez taşkına neden olduğunu belirten Kayışoğlu, 'Köylünün ektiği ve boy veren buğdaylar sular altında. Umarım yetkililer bunu görür ve köylülere destek olur' dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...