15 Mart 2017 Çarşamba

BURSA İÇİN KRİTİK BİR BUÇUK SAAT

Başbakan Binali Yıldırım’ın dün Gemlik-Bursa arasındaki 25 kilometrelik bölümünü açtığı İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Güney Marmara’nın kaderini değiştirecek. Başbakan Yıldırım’ın da işaret ettiği gibi aslında yıllar öncesi gerçekleştirilmesi gereken bir yatırımdı. 
Bu yolu kullananlar çok iyi bilirler, Dürdane ve Süpürgelik sürücülerin kabusuydu. Çok değil, daha üç yıl önce Bursa-İstanbul Karayolu Süpürgelik mevkiinde yoğun kar yağışı yüzünden ulaşıma kapanmıştı. Şimdi bu otoyol sayesinde Dürdane ve Süpürgelik sürücülerin kabusu olmaktan çıkacak.
Dün sabah yolu test etmek için Gemlik Küçük Sanayi önündeki girişten otoyolu kullanarak Bursa’ya geldim. Yolun kalitesi bir yana Selçukgazi Tüneli ve viyadükler sayesinde Dündane tepesi diye bir şey kalmamış. OGS ve HGS kartlarım olmadığı için ücret ödemek için kaybettiğim zaman da dahil olmak üzere Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden eski yola bağlanma sürem 9 dakika sürdü. Normalde bu süre Engürücük ve Kurtul arasındaki kontrol noktasındaki beklemeyle birlikte en az 30 dakika sürüyordu.
KONTROL NOKTASI NE OLACAK?
Bu arada hatırlatmakta yarar var… Şimdi bu otoyol açıldığına göre, İstanbul’dan gelip kontrol noktasını transit geçip Bursa’ya giren araçlar nasıl kontrol edilecek. Bence artık o bölgedeki kontrol noktası anlamsız hale geldi. Yeni bir çözüm üretmek Bursa İl Jandarma Komutanlığı ve Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkililerine düşüyor.
Gelelim asıl konuya Başbakan Binali Yıldırım, otoyol açılışından sonra eşi Semiha Yıldırım’ı da yanına alarak kendi kullandığı otomobille Bursa’ya gelerek yolu test etti. Mitingin ardından da Bursa Valiliği’ne geçti. Kısa bir ziyaret olması beklenen görüşme tam bir buçuk saat sürdü.
Toplantıda kimler yoktu ki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Ak Parti Milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sohbet ortamında geçen toplantıda elbette ki Bursa’nın sorunları Başbakan Yıldırım’a anlatıldı.
YILDIRIM METROSUNA BAŞLAYIN
Tabi en önemli konu Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım’a yapacağı ve yeraltından inşaat edilecek metro konusu. Başbakan Yıldırım, konuya sıcak bakıyor.  “Siz başlayın arkası gelir. Yarısını belediye verir yarısını biz” sözleriyle de desteği tekrarlıyor. Zaten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de teklifi o yönde. Altepe, “İnşaatı Ulaştırma Bakanlığı yapsın vagonlar bizden” diye ilk teklifi yapmıştı. Sanırım Başbakan Yıldırım’ın yaktığı bu yeşil ışık sayesinde, Büyükşehir temel atma hazırlıklarına başlar.
ULUDAĞ’DA TEREDDÜT
Bursa için diğer önemli bir onu ise Uludağ’da yaşanan yetki karmaşası. Başkan Altepe, Uludağ için tam yetki istiyor. Toplantıda bütün milletvekilleri yetkinin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi konusunu dile getiriyor. Başbakan Yıldırım, bu konuya temkinli yaklaşıyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Uludağ ısrarının farkında olacak ki, “Uludağ meselesini oturup önce konuşalım sonra karar verelim” sözleriyle milletvekillerine yanıt veriyor.
Tabi konu Uludağ’dan açılmışken, Başbakan Yıldırım da 1977 yılında ilk kez Uludağ’a geldiğini, Sarıalan’a kadar teleferikle yaptığı yolculuğu ve mangal hatıralarını anlatıyor. Bursa’yı ve Uludağ’ı çok sevdiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, “Bursa’yı seviyoruz ve her türlü desteği veriyoruz” sözleriyle Bursa’ya bakış açısını da milletvekillerine aktarıyor.
Bu Uludağ işi daha çok uzayacak sanırım. Öyle ya Başbakan Yıldırım bile kesin karar verme konusunda bu kadar tereddütlü davrandığına göre, kısa vadede Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’da tek söz sahibi olması zor görünüyor.
İNEGÖL’E ÜNİVERSİTE
Valilikteki toplantı hakkında bilgi veren Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, en müjdeyi kendi ilçesine saklamış. Konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte Başbakan Yıldırım’a aktarıyorlar. Uzun süredir İnegöl Devlet Üniversitesi istiyor. İlçede zaten İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile meslek yüksek okulları var. Hükümet böyle bir karar alırsa eğitim yatırımlarında öncü olan İnegöllü hayırseverler de seferber olup, kısa sürede üniversiteyi geliştirir. Başbakan Yıldırım, üniversite konusuna sıcak bakıyor ve 16 Nisan’dan sonra kurulacak üniversiteler arasında İnegöl Üniversitesi’nin de yer alabileceğini söylüyor.
Başbakan Yıldırım’ın bir buçuk saatlik valilik ziyareti Bursa açısından karlı geçti. Zaten Bursa için önemli adımlar, valilikteki bu toplantılarda atıldı. 2008 yılında dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Uludağ’ın Davos yapılması ve Atatürk Stadyumu’nun yeşil alan olarak korunması kararlarını da bu toplantıda dile getirmişti.
Şimdi iş biraz milletvekillerine düşüyor. Başbakan Yıldırım’ın verdiği sözlerin Ankara’da takipçisi olma görev artık Bursa’nın vekillerine ait.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...