Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllardaki en önemli sloganlarından biri olan “Bursa’da su çeşmeden içilir” sözleri, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin’in sosyal medyadan yaptığı paylaşım nedeniyle son günlerde yeniden tartışılmaya başlandı.
Hürriyet Bursa’da 28 Ocak cumartesi günü yayınlanan yazımda Uluşahin’in paylaşımına yer vermiştim.
Hatırlatmakta fayda var.
Uluşahin, kendi yakınlarından da gelen içme sularının bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığı iddialarıyla ilgili şikayetler üzerine, şehrin değişik noktalarından örnekler alıp, hem bağımsız hem de resmi laboratuarda inceletmiş ve sonuçları karşılaştırmış.
Çıkan sonuç, yıllardır büyükşehir belediyesinin savunduğu gibi “Bursa’da su çeşmeden içilir” sözünü doğrulatırcasına temiz çıkmış. Uluşahin de bunu sosyal medya hesabından paylaşarak BUSKİ’yi kutlamış.
Konu geçen hafta sosyal medyada büyük tartışmalara neden oldu.
Uluşahin, bu konudaki iddiasında ısrarlı.
Sosyal medya üzerinden iddialara yanıt verirken, yaptığı paylaşımlarda bu kez, suyun neden çeşmeden içilmesi gerektiği konusundaki görüşlerini anlattı. Ardından da konunun tüm yönleri ile ele alınması için Bursa Tabip Odası ile birlikte panel düzenledi.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez’in kolaylaştırıcı olarak yeraldığı panelde Uluşahin’in yanı sıra BUSKİ SU Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Devrim İzgi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir temsilci konuşma yapacak.
Uluşahin, 4 Şubat Cumartesi günü Bursa Tabip Odası’nda yapılacak toplantıya tüm Bursalıları davet ediyor.
Panelin düzenlenmesi Bursa açısından çok önemli bir çalışma çünkü BUSKİ ayda ortalama kentin bin ayrı noktasındaki şebeke suyundan örnekler alarak inceleme yapıyor. BUSKİ’nin çalışması elbette kayda değer ancak, işletme kendisi olduğu için bağımsız ölçüme de ihtiyaç var.
İşte bu noktada, Uluşahin’in 13-14 noktadan aldığı numunelerin bağımsız laboratuarlardaki ölçüm sonuçları da panelde açıklanacak.
Ayrıca, Gözlem Kulesi’ni izleyenlerin hatırlayacağı gibi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın da Bursa’nın su fakiri olduğuyla ilgili araştırması da tartışma yaratmıştı. Prof. Dr. Pala’nın da panelde hem bu araştırmasının detaylarını hem de gerçekten su çeşmeden içilir mi sorusunun yanıtını bulacağız.
Asıl önemli konu Bursa’nın bu konuda yaşadığı dinamizm.
Bir sosyal medya paylaşımından panele kadar uzayan süreç.
Üstelik hem resmi kurum temsilcileri hem de akademik odalar aynı masada oturup tartışacak.
Bursa’da işin aslını bu sayede öğrenmiş olacak.
Birlikte yaşanan kentte herkesin ortak söz sahibi olması gerektiği her platformda tartışılır. Bu gelişmeler de bunun somut örneği. Zaten son yılların popüler anlayışı “Yönetişim” de bu değil mi?
Bursa, tartışarak çözüm buluyor. Çok seslilik Bursa’ya her zaman kazandırıyor ve kazandırmaya devam edecek.
Atatürk Stadyumu’nun yeni projesi de bu tür tartışmalar ve hukuki mücadelelerle elde edilmişti.
DOSAB santraliyle ilgili mücadelede de yine bir çok kesim bir araya gelerek ortak çalışma yapmıştı.
Keşke her konuda, örneğin kentsel dönüşümden hava kirliliğine trafikten yeni sanayi bölgelerine kadar bir masa etrafında oturulup konuşulabilse…
Hiç kimse kaybetmez, kazanan Bursa olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder