11 Ekim 2016 Salı

DOSAB’IN KÖMÜRLÜ SANTRALİNDE İKİNCİ YARGI MARATONU BAŞLIYOR

DOSAB’IN KÖMÜRLÜ SANTRALİNDE İKİNCİ YARGI MARATONU BAŞLIYOR

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nin (DOSAB) yönetimi, yaklaşık 3 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak amacıyla 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık Kömürlü Termik Santral Projesi kurmaya karar verdi. Yaklaşık 524 bin ton kömür yakılarak firmaların daha az maliyetli enerji elde etmesini hedeflenen proje çevreciler, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Seslerini duyurmak için 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' kuran çevreciler, yürüyüşler düzenleyip basın açıklamaları yaptı.
Hatta Greenpeace’nin Greenpace’nin efsane gemisi Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) Mudanya’ya gelerek yürütülen kampanyaya destek verdi.
Termik santral projesi Bursa'da tartışılırken, DOSAB Yönetimi geçen yıl Temmuz ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı aldı. Yaşanan bu gelişme üzerine hukuksal mücadele başlatan, 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' üyeleri, ÇED Raporu’nun yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bursa 2’nci İdare Mahkemesi 19 Ekim 2015 tarihi itibariyle oy birliği ile aldığı karar sonucu, termik santral projesinin, bilirkişinin atanıp raporları hazırlayana kadar, yürütülmesinin durdurulması yönünde karar verdi.
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu karara itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi, yapılan bu itirazı reddetti. Daha sonra Bursa 2’nci İdare Mahkemesi bir bilirkişi heyeti atadı. Bilirkişi heyetinin incelemeler yaparak, raporunu mahkemeye sundu. Raporu değerlendiren Bursa 2’nci İdare Mahkemesi, ikinci kez oybirliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İdare Mahkemesi’nin duruşması ise 28 Nisan’da yapıldı. 4.5 saat süren duruşmada mahkeme tarafları dinledikten sonra dosyayı incelemeye aldı ve 23 Mayıs’ta kararını gerekçesiyle birlikte açıkladı.
Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu kararını, hukuka aykırılığı, ÇED raporundaki eksiklikler sebebiyle iptal etti.
Bu karar, santrale ilk günden beri karşı çıkmak için kurulan  'DOSAB Termik Santrale Hayır' platformu tarafından Heykelde davul zurna çalınarak kutlandı. 
Tam bu aşamada, DOSAB, karara itiraz etti. Herkes konunun Danıştay tarafından değerlendirilmesini beklerken, DOSAB yeni bir hamle ile santrali kurmakta kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi.
İdare Mahkemesi’ndeki eksiklere göre hazırlanan yeni ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu veTürkiye’nin siyasi açıdan en sıcak günlerinin yaşandığı 18 Temmuz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Denetleme Komisyonu (İDK)  Ankara’da yapıldı. Komisyonun olumlu görüşü üzerine Bakanlık da onay verince DOSAB buhar üretim ve enerji tesisinin 2009/7 genelgesi gereğince hazırlanan Nihai ÇED raporu olumlu kararı Bursa çevre şehircilik müdürlüğünün internet sayfasında 7 Eylül’de duyuruldu. 
Yeni ÇED süreci başvuru yapıldığında başlayan itiraz sesleri yeniden yükseldi. Olağanüstü Hal nedeniyle sokaklara yansımayan tepkilerin adresi ise bu kez sosyal medya oldu. Platform toplantılarında alınan kararla yeni ÇED olumlu raporunun da yargıya taşınmasına karar verildi. Bugün dilekçe Bursa İdare Mahkemesi’ne verilecek. Tabii yine gösteri yok. Sadece dilekçe teslimi olacak.
Hazırlıkları da ilk bir çok çevre kararının çıkmasında etkili olan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Eralp Atabek hazırlıyor. 
Platformda yeralan DOĞADER Başkanı Murat Demir, Bursa’nın havasını suyunu kirletecek ve Ulu Camii’ye sadece ve sadece 9 kilometre uzaklıktaki santralin yapılmaması için hukuksal mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, OHAL nedeniyle kampanyanın sosyal medya üzerinden sürdürüleceğini söyledi. 
Daha önceki süreçte yürütülen etkili kampanya bu kez mahalle ve sokaklara taşınmayacak gibi görünüyor. Ama günümüzde artık sosyal medya da en az sokaklar kadar etkili. Bursalıların hep birlikte yükselteceği itiraz sesleri yine aynı başarıyı sağlar.Çünkü, geçen dönemde de birkaç cılız ses dışında kömürlü bir santral kurulmasına kimse sıcak bakmamıştı.
İPEKİŞ NE OLACAK
Atatürk’ün temelini attığı ve daha sonra da ziyaret ederek, anı defterini imzaladığı İpekiş’teki yıkıma karşı tepkiler, Bursa ile sınırlı kalmadı. 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde başlatılan yıkımlarla ilgili açılan davada yıkımların durdurulmasına karar verildi. Ancak, bu karara rağmen yıkım maalesef devam ediyor. Hukuksal süreci takip eden Avukat Atabek, böyle devam eder ve yıkım durmazsa suç duyurusunda bulunacaklarını söylüyor.
Asıl önemli olan konu, dursa bile bugüne kadar yüzde 60’lık bölüm zaten yerle bir oldu. Nasıl toparlanacak sonu nereye varacak herkes merakla bekliyor.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...