3 Mayıs 2015 Pazar

BURSA’DAN İKİ YIL SABIR İSTEDİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Ak Parti listesinin birinci sırasında yer alacağı daha adaylar açıklanmadan Bursa’da konuşulmaya başlanmış ve beklenen olmuştu. 
Müezzinoğlu, Ak Parti’nin İstanbul İl Başkanlığı’nın ardından Edirne Milletvekili olarak parlamentoya seçilmişti. Batı Trakya kökenli olduğu için sanırım bu dönem Başbakan Yardımcı Bülent Arınç’ın yerine ağabey olarak Bursa tercihi yapıldı.
Aday listeleri açıklandıktan sonra tüm hafta sonlarını Bursa’da geçirmeye başlayan Bakan Müezzinoğlu, dün Bursa’daki gazetelerin köşe yazarlarıyla bir araya geldi.
Hünkar Köşkü’ndeki kahvaltıda toplantının ana eksenini yine Bursa’daki sağlık sorunları ve yatırımları oluşturdu.
Tabii “Ağabey” ve “İthal aday” konuları da konuşuldu.
Gerçi Müezzinoğlu, “Ağabeylik” yakıştırmasını kabul etmiyor ve teşkilatla birlikte ekip olarak çalışma mesajı verse de parti teşkilatının beklentileri hep bu yönde.
İthal aday konusundaki eleştirilere de Edirne örneğini veriyor. Edirne’den de aday gösterildiğinde aynı tartışmalar yaşanmış, hatta köşe yazarları sert eleştirilerde daha bulunmuşlar. Bursa’dan aday gösterildiğinde ise “gitme, bizi bırakma” yazıları çıkınca bakan eski yazıları hatırlatmış. Bursa’da da hoş bir seda bırakmak istediğini söylüyor.
Sohbetin ana eksenini dönüp dolaşıp Bursa’daki sağlık sorunları ve hizmetlerine geliyor. Projeleri yapılmasına rağmen yapımına bir türlü başlanamayan Şehir Hastanesi öncelikli konu. Bakan Müezzinoğlu, önceki gece hastane başhekimleri ve yöneticileri ile yaptığı toplantının ayrıntılarını anlattı.
Yoğun bakın yatağı konusundaki sıkıntının farkında ve palyatif adı verilen yöntemle çözüm bulunacağını söyleyen Bakan Müezinoğlu, sağlık konusunda Bursa’dan iki yıl sabır istiyor. Bu sürede hem 1350 yataklı Şehir Hastanesi tamamlanacak hem de Genelkurmay ile sağlanan anlaşma sonucu 700 yataklı yeni Çekirge Devlet Hastanesi yapılacak.  Yani iki yılda Bursa 2 bin yeni yataklı modern hastaneye kavuşacak. Ayrıca bu yıl ve önümüzdeki yıl peşpeşe hizmete girecek ilçe devlet hastaneleri de yoğun bakım yatağı için çözüm olacak. Eylül-ekim aylarına kadar da 40’ı palyatif olmak üzere 100 yeni yoğun bakım yatağı hizmete girecek.
Hastanelerin diğer bir sorunu ise doktor açığı. Bakan Müezzinoğlu, bu sorunun geçmişten gelen bir sorunun devamı olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de uzun yıllar doktor fazlalılığı olduğu gerekçesiyle tıp fakültelerine öğrenci alınmadığını hatırlatıyor.
Müezzinoğlu, “Türkiye’de 20 bin uzman doktor açığı var. 2007 yılında YÖK’ün bu kararı aşılarak tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısı 5 binden 7 bin 500’e çıktı. Bu yıl 11 bin 500 öğrenci alınıyor. Ancak, bir uzman doktorun yetişmesi en az 10 yıl. Doktor fazlalığı var diyenlere soruyorum. Nerede bu doktorlar, gösterin hemen görevlendireyim” diyor.
Bakan Müezzinoğlu, sağlık serbest bölgesi ve termal sağlık turizmi ile ilgili projeler için aceleci davranılmamasını istiyor. Müezzinoğlu’na göre, sağlık serbest bölgesinin mevzuatla ilgili bölümlerinin çok iyi araştırılıp, incelenmesi ve ona göre alt yapısının oluşturulması gerekiyor.  Ve soruyor? Diyelim ki hastaneyi kurdunuz, Türk vatandaşları buraya pasaportla mı girecek? O yüzden konunun çok iyi detaylandırılmasının ardından kamuoyunun karşısına çıkılmasını istiyor.
Haklı da kendi ülkemiz de hatta evimizin yanı başındaki hastaneye pasaportla mı gideceğiz.
Bakan Müezinoğlu, BTSO’nun projelerini de yakından takip ediyor. Hatta Bursalı yatırımcılar için sağlık sektörü için yeni yatırım alanları da öneriyor ve sağlık endüstrisinin kurulmasını bekliyor. 
Örnek de veriyor.  “Sağlık sektöründe cihazlar 7 yılda bir yenileniyor. Ben bakanlık olarak 10 bin yeni velidatör alacağım. Bunu her yıl 2 bin adet olarak planlıyorum.  Bu cihazların Bursa’daki bir firma tarafından üretilmesini istiyorum. Böyle yüzlerce kalem ürün var. Biz beyin terinin alın terinden fazla olmasını istiyoruz. Sanayi ve ihracatta lokomotif olan Bursa’nın katma değerli mal üretimi konusunda da öncülük edeceğine inanıyoruz.  Sağlık serbest bölgesi uygulamasında da iki başlık oluşturacağız. Birisi sağlık hizmeti üretilmesi, ikincisi sağlık araç gereçleri üretilmesi olacak. Bursa’da her iki ayağında olmasını istiyoruz”
Bakan Müezzinoğlu, kısa sürede Bursa’ya alışmış görünüyor. Bursa da maalesef sağlık konusunda son yıllarda gerçekten geri kaldı. Belki de özel sektörün hastane yatırımları olmazsa sadece kamu hastaneleri bugün Bursa’ya yetmeyecekti. O yüzden kamu  yatırımların bir an önce tamamlanması gerekiyor.
 Belki de sağlık bakanının Bursa’dan olması sorunların çözümünü kolaylaştıracak. Tabii Müezzinoğlu kabinedeki yerini korursa…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...