8 Haziran 2014 Pazar

FAY HATTI NASIL DENİZE TAŞINDI



Tirajikomik iki olay daha önce Adapazarı Akyazı ve Adana Yüreğir’de yaşanmıştı. Fay hatlarının yeri belediye meclis kararıyla değiştirilerek imar izinleri çıkmıştı.
Birebir olmasa da Gemlik’te de maalesef aynı gelişme yaşanıyor.
Nasıl mı? Olayı başından itibaren anlatayım:
Bursa Büyükşehir Belediyesi 1/5000’lik İmar Planı uygulamalarına esas olmak üzere 2012 yılında Sismotek diye Kocaeli merkezli bir firmaya deprem ve zemin durumunu gösteren araştırma yaptırdı.
Bu araştırmada,  İznik Gölü’nden gelip, Gemlik İlçesi’nden devam eden ve serbest bölgenin de bulunduğu sanayi bölgesinden geçtikten Kurşunlu Mahallesinden devam  bir fay hattı belirlendi. Bu belirlenen bölgenin üzerine Kısa adı AJE olan Ayrıntılı Jeolojik Etüd notu düşüldü.
Gemlik Belediyesi de bu plana göre, uygulamalarını güncelledi. Kent merkezinde AJE’ler yapılarak fay hatları sabitlendi. Hattın 15 metre sağından 15 solundan toplam 30 metre yapı yasağı getirildi.
Sıra serbest bölge ve sanayinin bulunduğu alana gelmişti. Gelen talepler doğrusunda Gemlik Belediyesi, bütçesi olmadığı gerekçesiyle yaptıramayacağını bildirdiği 1/1000’lik plana esas olmak üzere AJE yaptırdı.
Sonuçlar firma temsilcisi tarafından iki gün önce toplanan Gemlik Belediye Meclisi toplantısında anlatıldı.
Firma temsilcisi Hasan Sunar, ‘’Burada fay hattı var ama etkin mi? Bu önemliydi. Biz İTÜ’den Prof. Dr. Hasan Akyüz Başkanlığında ekiple incelemeler yaptık. Sonuçlara Bakanlığa gönderdik. Bakanlık da çalışmamızı onayladı” dedi. 
Meclis toplantısında itiraz İnşaat Mühendisi olan MHP’li üye Osman Doğan’dan geldi. Osman Doğan, 1/5000’lik planlara değinerek, orada belirtilen fay hatları geçersizse, Gemlik’te deprem riskinden dolayı taşınmayı neden düşünüyoruz? Çünkü bahse konu 5000’lik plandaki fay hatlarından dolayı, Gemlik’in güvensiz olduğunu söylüyoruz’’ dedi
Tartışmaların ardından rapor ve plan  ’Yanıcı parlayıcı çalışma yapılmamak’’ notu düşülerek, meclis tarafından kabul edildi. Değişikliğe CHP ret, Ak Parti kabul, MHP ise çekimser oy kullandı.
Osman Doğan’a göre iki rapordan biri yanlıştı. Ya Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ya da son hazırlanan rapor hatalıydı. Yeni hazırlanan rapora göre serbest bölge ve sanayi bölgesinde aktif fay hat yoktu. Raporda daha önceki araştırmalar atıfta bulunularak, hattın daha kuzeyden yani denizden geçtiği savunuluyordu.
Şimdi serbest bölge ve sanayi alanında fay hattıyla ilgili tampon bölge kalmadı. Artık, fay hattı olmadan imar uygulamaları gerçekleşebilecek. Üstelik bu bölgede ciddi bir risk taşıyan yakıt ve kimyasal maddelerin bulunduğu tanklar hala duruyor.
Osman Doğan, mesleği gereği konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Zaten Meclis’teki oylamada çekimser oy vermelerini buna dayandırıyor. Ya gerçekten 1/5000’lik için hazırlanan raporda görülen fay hatları yoksa o zaman sanayici mağdur edilmiş olacak.  Yoksa, nasıl fay hattı denize gönderilir.
Gemlik Belediyesi’nin bu fay hatları nedeniyle kent merkezindeki riskli binaların taşınmasını planlıyor. Hatta Belediye Başkanı Refik Yılmaz, hem geçen dönem hem yeni döneminde plan değişiklikleri ve Gemlik’in yamaçlara taşınması konusunda bakanlık kapılarını aşındırıyor.
Aynı soruyu ona yöneltiyoruz.
O da deprem konusunda ve sanayi bölgesindeki tehlikenin farkında, bir kimsayal fabrikanın ek tesis, ardından termik santral kurma girişimlerine karşı çıkmış ve durdurmuştu.
Gelinen noktada, o da çelişkinin farkında ancak rapor ortada.
Akıllarda olan yeni tesis ve termik santral sorusunu yöneltiyorum.
Buna asla izin verilmeyeceğini tekrarlıyor ve değişikliğin altına konulan yanıcı ve patlayıcı tesise izin verilmeyeceği şerhini hatırlatıyor.
Şimdi ortada hem çok ciddi bir soru var. Bu sorunun yanıtı hem Gemlik hem de Bursa için bu fay hattı nereden geçiyor? Serbest bölgeden mi yoksa denizden mi?





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...