9 Kasım 2012 Cuma

KIŞI HİÇ SEVMEM


Sıcak sonbahar günleri de artık geride kaldı. Ilık lodosun yerini poyraz ve karayelin egemenliğine terk etmesiyle Uludağ mevsimin ilk karına kavuştu.
Gazetecilerin kalıplaşmış deyimiyle yakında beyaz gelinliğini de giyer.
Kimileri için karlar üzerinde kayak keyfini çağrıştırsa da kışı sevmem. Her kar yağdığında da aklıma Mahsuni Şerif’in “İnce ince bir kar yağar fakirlerin” üstüne şarkısını gelir.
Yaz ayı güzeldir, masrafsızdır üstelik. Ne odun, ne kömür ne doğalgaz ister.
Orhan Veli’nin şiirinde olduğu gibi neredeyse bedava yaşarız. Pazarda sebze-mevye ucuz, bir de av yasağı kalktı mı balık gelir peşinden.
Kış geldi mi derdi de gelir. Üstelik bu kışın faturası da epey ağır olacak gibi.
Geçen ay daha soğuk yüzünü göstermeden zam yağmuru başlamıştı. Doğalgaz ve elektriğe  yüzde 9,8 oranında zam yapılmıştı.
Doğalgaza yapılan son zamla, 1 Ekim 2011-1 Ekim 2012 arasında tüketiciye yansıyan toplam zam yüzde 48.9 oldu.
Yani geçen yıl 100 lira doğalgaz faturası ödeyen bu yıl 150 lira ödemek zorunda kalacak. Elektrik zammın da ondan geri kalır yanı yok.
Ücretlere gelen zamlar tek hanede kalırken, masraflar çifter haneli rakamlardan nerdeyse bir katı artışlara doğru ilerliyor.
Kredi kartlarıyla yaşamını idame ettirenlerin durumu da ortada. Türkiye genelinde kredi kartı borçları 245 milyar lirayı aşmış durumda.
İşte bu koşullarda yine borç içinde kışa giren vatandaşın işi çok zor.
Kime bir dokunsanız bin ah işitiyorsunuz.
Bursa’nın doğalgaz dağıtımını yapan Bursagaz, doğalgazın en ekonomik yakıt olduğuyla ilgili klasik açıklamasını yapıp gaz kullanımını teşvik etmek isterken, eski gün dostumuz odun ve kömür satışı yapan esnafın temsilcisi Mahrukatçılar Odası Başkanı İbrahim Kurt da hem vatandaşın hem de esnafın zor durumda olduğunu dile getiriyor.
Bursagazın eylül ayı rakamlarına göre abone sayısı 750 bine ulaşmasıyla mahrukatçı esnafı için de zorluklar başlamış. Üstüne üstlük devletin yaptığı kömür yardımları da öldürücü darbeyi indirmiş.
Mahrukatçı esnafının da borç batağında olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü işi çevirmek çok zor. Kömürü dolarla alıp, kredi kartına TL ile taksitle satış yapınca, kur farkı esnafı batırmış.
Kurtuluş yolu olarak da devletin kömür dağıtımının kendileri aracılığıyla yapılması olarak görüyor.
Kurt’un verdiği bilgiye göre, bu yıl meşe-gürgen odunu tonu 350 lira, ithal kömür de 500-600 lira arasında.
Geçen yıl doğalgaz ve elektrik zamlarından bıkan bir çok vatandaşın doğalgazı kaparak yeniden soba kurdukları bilgisini de veriyor. Soğuk günlerde 3-5 torba kömür alarak masrafı azaltmaya çalışmışlar
Bu yıl bu sayının artacağını da söylüyor.
Yani sobalar yeniden kurulacağa benziyor.
Zam yağmuru ve soğuklar devam ederse bu kış zor geçecek.
  

1 yorum:

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...