10 Eylül 2012 Pazartesi

BURSA EĞİTİME PARA AKITIYOR AMA KARŞILIĞINI ALAMIYOR






Uzun bir yaz tatilinin ardından yeni eğitim ve öğretim yılı bu yıl ilk kez okullu olacak minikler için başlıyor.
Kent genelinde bu yıl bin 331 okulda, 491 bin 11 öğrenci eğitim alacak. 23 bin 344 öğretmenin görev yaptığı Bursa’da derslik başına ilköğretimde 26, orta öğretimde ise 30 öğrenci düşüyor.
AB standartları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedeflerine göre 24 kişilik sınıflarda tekli eğitim yapılabilmesi için ilk öğretimde 5 bin, orta öğretimde ise 2 bin 16 dersliğe ihtiyaç var.
Yani tekli öğretim için daha milyarlarca liralık yatırıma ihtiyacımız var.
Her yıl Milli Eğitim Müdürünün yaptığı yeni öğretim yılı ile ilgili basın toplantısını bu yıl Vali Şahabettin Harput 4 Eylül’de gerçekleştirdi.
Toplantıdaki rakamlar çarpıcıydı.
Vali Harput’un açıkladığı verilere göre, derslik ihtiyacının giderilmesi için hem Özel İdare, hem genel bütçe hem de hayırseverlerin desteğiyle yatırım programları sürdürülüyor. 2012 yılında özel idarenin sağladığı 22 milyon 400 liralık ödenekle 396, genel bütçeden aktarılan 46 milyon 400 liralık kaynakla 293 ve hayırseverlerin 104 milyon 300 bin liralık destekle 593 destekle 593 derslik daha inşaa edilecek.
Ayrıca TOKİ Bursa’da 72 derslik için 7,5 milyon liralık yatırım yapacak.
Dikkatinizi çekti mi?
Özel İdare, Genel Bütçe ve TOKİ’nin ayırdığı ödenekleri topladığınızda hayırseverlerin katkılarına ulaşamıyor.
Bu uzun yıllardır böyle eğitim vadilerini, kampusleri hep hayırseverler sırtlıyor.
Eğitime yüzde 100 destek projeleriyle hayırseverler bugüne kadar imzalanan 111 protokolle 161 eğitim kurumu, derslik olarak ifade edilecek olursa bin 846 derslik yaptırdı. Ayrıca 81 spor salonu, yemekhane gibi derslik dışı eğitim binası inşaa etti. Bunun mali portresi ise tam tamına 260 milyon lira.
Bursalı eğitim için elinden geleni yapıyor da peki karşılığını alabiliyor mu?
Son 10 yıldan beri üniversite ve SBS sınavlarında  iller sıralamasında Bursa hiç ilk 10 giremedi.
3 yıl önce Milli Eğitim Müdürlüğü eylem planı hazırladı ve plan hayata geçirildi. 3 yıl içinde Bursa ilk 10’a girecekti.
Ne oldu?
Bu yıl LYS’de sadece sosyal puanda 4’üncü olabildik. Onun da çok enteresan birincilik olduğunu Türk Eğitim Sen Şube Başkanı ve Türk Kamu Sen Bursa Temsilcisi Selçuk Türkoğlu anlattı.Türkiye birincisi ile sonuncusu arasındaki puan farkı sadece onüçmüş.
Türkoğlu, yeni eğitim yılı ile ilgili hazırladığı 10 maddelik raporunu yarın düzenleyeceği basın toplantısında anlatacak.
Birkaç eleştirisini buradan anlatayım.
Birincisi 4+4+4  sistemine geçişle ilgili.
Türkiye genelinde geçişle ilgili yüzde 60- 70 başarı sağlanmasına rağmen bu oranın Bursa’da yüzde 5’te kaldığını öne sürüyor.
Vali Harput’un düzenlediği basın toplantısında veri sağlayanlar tarafından da yanıltıldığını ifade eden Türkoğlu, Bursa’daki okul sayısının Vali Harput’un açıkladığı gibi bin 331 değil, 950 olduğunu savunuyor.
Nedenine gelince yeni sisteme göre okullar ayrılmış ama bina ve yöneticileri hala aynı.
Örnek vermek gerekirse, Yavuz Selim İlköğretim Okulu tabelası indirilerek, Yavuz Selim İlkokulu, Yavuz Selim Ortaokulu ve Yavuz Selim İmam Hatip Ortaokulu tabelaları asılmış. Aynı binada 3 okul olunca, ilk genelindeki okul sayısı bin 331’e çıkmış.
Hiçbir hazırlık yapılmadan 9 genel lise Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmüş.
Kısacası her yıl olduğu gibi Bursa bu yıl da eğitime sancılı başlıyor.
Bursa eğitim için duyarlı parayı esirgemiyor ama maalesef karşılığını alamıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...