31 Ekim 2021 Pazar

Mustafakemalpaşa'nın 'Devrimci bir ruha sahibim' diyen başkanı...

 29 Eylül 2021 Çarşamba, 08:08

 
 

2009 yılında kurulan ve merkezi Bursa'da bulunan Türkiye Düşünce Kulübü'nün (TDK) 23 il 14 ilçe 6 ülkede temsilciliği bulunuyor. Düşüncenin özgürlüğünden yana olan bireylerin ve insanlık yararına olan düşüncelerin temsilcisi olarak fikir üretmek, proje ve etkinlik yürütmek için kurulan dernek pandemiden sonra ilk toplantısı yaptı.

TDK Başkanı Ercan Yakut'un daveti üzerine katıldığımız toplantıda konuk konuşmacı olan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, görevde bulunduğu üç buçuk yılda gerçekleştirdiği projelerini ve hedeflerini anlattı. Kanar'ı TDK üyeleriyle birlikte AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da dinledi.

Başkanlık koltuğuna oturduğunda belediyenin çok yüklü bir borcuyla karşılaşan Kanar, bu rağmen yatırımdan vazgeçmemiş. Kaynak sorunu için de çözüm geliştirmiş. Köylerdeki belediyeye ait taşınmazları köylünün rızası alınarak satışa çıkaran Kanar, buradan elde edilen gelirin bir bölümünü de o köye yatırım için kullanmış.

Tabii Büyükşehir Belediyesi'nin bu dönemdeki katkılarını da unutmamak lazım. Suuçtu'daki tesisleri 6 ayda tamamlayarak hizmete açan Kanar, pandeminin başlamasıyla yatırımlara ara vermek zorunda kalmış. Kendi deyimiyle 'pandemide adeta duvara tosladık' diyen Kanar, yıllardan beri ilçenin en büyük sorunu olan içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi gibi büyük bir yatırımı başlatmış.

Bununla ilgili ilginç bir anısı da var. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'la konuştuğunda, 'Daha ilk dönemin. Çok şikayet ve eleştiri alırsın' uyarısına rağmen kararlılığından vazgeçmemiş. Bu kararı vermesinde babasının kanser rahatsızlığı sırasında bir doktorun söylediği, 'Mustafakemalpaşa'da kanser sayısı yüksek, ya suyunuzda ya havanızda bir şey var' uyarısı etkili olmuş.

Çünkü Mustafakemalpaşa'nın içme suyu şebekesi asbestli borulardan oluşmasının yanı sıra yüzde 65'i bulan kaçak oranına sahipmiş.

Kanar, başkanlık öncesi ilçede ticaret yaptığı için halkla iç içe olmayı seven bir özelliği de var. Bu yüzden başkanlık görevi yoğunlaşınca vatandaşla bağları kopartmamak için makamını hafta bir gün Mustafakemalpaşa meydanına taşımış.

Gelelim başlıkta kullandığım 'devrimci ruh' konusuna... Aslında AK Parti'li siyasetçilerden duymaya alışkın olmadığımız bir sözü, Kanar, Roman vatandaşların sorunlarını anlatırken kullandı. İlçede 16 bine yakın Roman vatandaş yaşıyor. Günübirlik kazançlarıyla hayatını idame etmeye çalışan Romanların Pazar toplandıktan sonra sebze ve meyve artıklarını toplamalarına üzülünce hemen aşevi kurmaya karar vermiş. Çok kısa sürede de tamamlamış. İlçe halkı da kurban bayramında büyük destek vermiş. 6 aylık et ve gıda maddesi stoku halen depolarda duruyor. 183 aileye her gün üç övün yemek servisi yapılıyor. Ayrıca Gıda ve giysi bankaları da hizmet veriyor.

Kanar'ın konuşmasındaki diğer iki önemlik başlık daha var. Biri Suriye ve Afganlı sığınmacılarla ilgili. Kanar'ın verdiği bilgiye göre, Suriyeliler olmazsa tarım, Afganlılar olmazsa hayvancılık durur. İlçedeki gençler köylerden göç ettiği için üretim bu iki ülkeden gelenler sayesinde yapılabiliyor.

İkinci konu ise geçtiğimiz aylarda ilçeyi karıştıran whatsapp yazışmaları ve acımasız eleştiriler. Kanar'a göre, ilçede hala kripto FETÖ terör örgütü ciddi bir biçimde faaliyet içinde. Bunların kaynağı da o yapılanma.

Kanar'a en büyük hayalinin ne olduğunu da sorduk. O da gençler için inovasyon merkezi kurmak olduğunu söyledi. Kaynak bulursa Bursa'daki Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin benzerini Mustafakemalpaşa'da kuracak.

Başkanı sevindiren diğer bir gelişme ise Tümbüldek kaplıcalarının bulunduğu bölgenin turizm alanı olarak ihale edilmesi. İki büyük holdingin girdiğini söylediği 15 Eylül'deki ihale sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Kanar, bu tesisler gerçekleşirse yapan firmalar aracılığıyla ilçe halkının faydalanacağı ücretsiz tesisler kurmayı planlıyor.

100 LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNSİN

Toplantıda TDK Başkanı Ercan Yakut da bir önerisini AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç'a iletti. Özellikle kamu borçlarında bazen 3-5 lira yüzünden icra dosyaları oluşturulduğuna dikkat çeken Yakut, bunların yüzbinlerce dosya oluşmasına neden olduğunu ve çıkarılacak bir kanunla silinmesini önerdi.

Öneriye olumlu bakan Kılıç da, kendisinin iptal ettirdiği bir kredi kartının 4 liralık borcunu kapatmak için günlerce uğraştığını ve hala uğraşmaya devam ettiğini belirterek, konuyu bakanlıklara ileteceğini söyledi.

MUHTARLARIN DEMOKRASİ SEFERİ

Bursa'nın 17 ilçesindeki 1058 mahallede görev yapan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından demokrasinin uç beyleri olarak adlandırılan muhtarlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği organizasyonla daha önceki adı Yassı Ada olan ve büyük acılara ev sahipliği yapan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı ziyaret ettiler.

BUDO tarafından 200 kişilik gruplar halinde yapılan ziyaretlerin sonuncusuna Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı. Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen, merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamına tanıklık eden ada ziyaretlerinin Bursa'daki sivil toplum kuruluş temsilcileriyle devam edeceği bildirildi.

Geziyi değerlendiren Alinur Aktaş, Ada'nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından bilinmesini ve tanınması gerektiğini vurgulayarak, 'İnşallah sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizi, spor kulüpleri yöneticilerimizi de buraya getirerek bu ibretlik olay ve sahneleri görmelerini istiyoruz' dedi.

Adadaki mahkeme salonu ve müzeleri gezen Bursalı muhtarlar da bu anlamlı gezi nedeniyle Başkan Aktaş'a teşekkür etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...