31 Ekim 2021 Pazar

Gürkan'la 45 dakika: Kendimizi anlatamıyoruz

 21 Ekim 2021 Perşembe, 08:14

 
 

Önce atama ardından şubat ayında yapılan genel kurul sonucu AK Parti İl Başkanlığında bir yılını tamamlamak üzere olan Davut Gürkan, dün Sönmez Medya'nın ve aynı zamanda hazırlayıp sunduğum Gözlem Kulesi programının konuğuydu.

Gürkan, ziyarete başkan yardımcıları Cemile Yiğit ve Ferhat Erol ile birlikte geldiği ziyarete 'Millete hizmet yolunda 18'inci Yıl' kitabını da getirdi. 400 sayfalık kuşe kağıda basılı kitapta AK Parti'nin 18 yıllık iktidarı boyunca Bursa'ya yaptığı hizmetler anlatılıyor.

Sohbetimizde kitap ve Bursa'ya yapılan kamu yatırımlarıyla başladı. Zaman zaman dile getirilen Bursa, ülke ekonomisine yaptığı katkı oranında yatırım alamadığı eleştirilerine yanıt veren Gürkan, '18 yılda 76 milyar lira yatırım az bir para değil ama yaptıklarımızı anlatmakta biraz eksik kalıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Konu Bursa'dan açılmışken, son aylarda Bursa kamuoyunun merak ettiği iki önemli yatırımın son durumunu da Gürkan'a sorduk.

Birincisi hızlı tren, ikincisi de Şehir Hastanesi ile Emek arasında yapılacak metro hattı. Bilindiği gibi hızlı trenin en son ihalesi geçen ağustos ayında yapıldı. Ancak yurt dışı finansla ilgili gelişmeler nedeniyle inşaat bir türlü başlamadı.

AK Parti'nin en büyük özelliğinin verdiği taahhütleri yerine erken getirmesi olduğunu vurgulayan Gürkan, hızlı tren yatırımında yurt dışı finans kaynağı ve devlet garantörlüğü ile bu işi çözmek istediklerini söyledi. Gürkan, son durumu ise şöyle açıkladı:

'Birkaç finans anlaşması yapıldı ama o anlaşılan rakamlar bizim devlet olarak uygun gördüğümüz şekilde değildi. O yüzden süreç uzadı. Diğer taraftan altyapı ve tünellerle ilgili çalışmalar tamamlandı. Bir iki ay içinde bu anlaşmanın sonuçlanmasını bekliyoruz. 2023'e yetişmeyebilir ama test aşamalarına geçebileceğimize inanıyorum. Anlaşma imzalandıktan sonra etap etap ne zaman tamamlanacağı konusunda kamuoyuna bilgi vereceğiz. Biraz sabır diyoruz'

Emek hattı ihalesinin ikinci kez idare mahkemesince iptal ve yürütmesinin durdurulması kararına üzüldüğünü dile getiren Gürkan, dava dosyasının Danıştay'da olduğunu ve nihai kararın oradan çıkacağını hatırlattı. Acil ihalelerle ilgili durumla sadece Bursa'nın karşılaşmadığına da dikkat çeken Gürkan şöyle devam etti:

'Kamuoyunun vicdanlarına arz etmek istiyorum. Bu oluşumu takip eden bir yapı var. Ne hikmetse ve muhalefetimiz de bunların değirmenine su taşıyan bir halde. Sonuçta hukuk şuna bakar: Bir kişi bir iddiada bulunduysa incelemek için zaman ister ve yürütmeyi durdurma kararı verir. Bu da öyle bir süreç'

Gürkan, iptalin ardından inşaatın devam etmesiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi:

'Kamu ihalelerini az çok yakından takip edenler bilirler. Kamu ihalelerinde bir yürütmeyi durdurma verildiğinde devletin ve müteahhidin bir zarar ziyana uğramaması için bir aylık süre vardır. Örneğin inşaat için trafik kapatılmış, tek şeritten verilmiştir. Bunun normale çevrilmesi için çalışma yapılır. Yoksa yoldan geçen herkes bize beddua eder'

2019'da yapılan bir ihalenin iptal sonrası yenilenmesi durumunda yapılacak yılın birim fiyatlarına göre gerçekleştirileceği hatırlatması da yapan Gürkan, 'Bunu bile fiyat artışı gibi algılatmak insanların aklıyla alay etmek olur. Muhalefete etik ve nezaket içinde siyaset yapmasını tavsiye ediyoruz' dedi.

Gürkan, Emek hattının 2023'ten önce mutlak suretle Bursalıların hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.

YENİŞEHİR'DEN UÇUŞLARA SAHİP ÇIKILMASI ÇAĞRISI

Ulaşım konusunda Yenişehir Havalimanı Bursa'da en çok tartışılan konulardan biri. Pandemi nedeniyle durdurulan seferler Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in mart ayında THY yetkililerini ziyaret etmesiyle 24 Mayıs'ta Muş, Trabzon ve Erzurum hatlarında yeniden başlamıştı.

Gürkan, bu ziyarette Diyarbakır ve Gaziantep destinasyonlarında da seferlerin başlamasını istediklerini belirterek şunları söyledi:

'THY dedi ki üç ille başlayım ve doluluk oranları ile kamuoyunun sahiplenmesini takip edelim. Biz de hemşeri derneklerini ziyaret edip ricada bulunduk. Ancak ilk aylarda güzel giden seferler sonbahar ile birlikte yüzde 50'lere düşen hatlar oldu. Kış tarifesine geçişte de bir hatta sefer sayısı azaldı'

Bursalılardan Yenişehir'den yapılan uçuşlara sahip çıkmasını isteyen Gürkan, muhalefetin eleştirilerine ise ' Eleştirenlere diyorum ki siz kaç defa bu hattı kullandınız? Kaç defa bu şehirlere gidip geldiniz. Kullanmayıp burasıyla ilgili ithamlarda bulunmak hoş değil. Biz üzerimize düşeni yaptık. Eğer bunu yeterince kullanamıyoruz diyen muhalefet veya kim varsa bununla alakalı o zaman dışarıda özel firmalar var. Talep etsinler bakalım ne kadar dikkate alacaklar ' yanıtını verdi.

Gürkan, önümüzdeki dönem için hazırlık yapıldığını ve Yenişehir'in yurt dışı destinasyonlarla desteklenmesi için girişimlerini sürdüreceklerini ve bu konuda kamuoyunun desteğine ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

'BÜTÜN ANKETLERDE BİRİNCİ PARTİYİZ'

Erken seçim tartışmaları ve anketlerle ilgili soru üzerine Gürkan, 'Anketlerde şu bir vaka; vatandaş hala AK Parti'yi birinci parti olarak görüyor. Demek ki hala vatandaşa hizmet götürme noktasındaki itimadı ve ümidi AK Parti. Yaparsa AK Parti yapar diyor. O oranlarıyla oynamaya gerek yok. Hangi anketi getirirlerse getirsinler kendilerinin kaçıncı durumda olduğuna baksınlar'

Muhalefetin kararsızların oy oranlarıyla ilgili argümanları kullanmaya çalıştığını savunan Gürkan şöyle devam etti:

'Seçim dönemi yaklaştığında kararsızlar yapılan hizmetlere, verilen vaatlere bakar ve bu vaatleri kimin gerçekleştireceğini kanaatine varır ve sandığa gidip oyunu kullanır. Birilerine siparişle yaptırılmış anketlerden medet ummanın kimseye faydasını olmaz'

Hayat pahalılığı ve dövizdeki artış ile ilgili soru üzerine Gürkan, bunun inkar edilmeyecek bir vaka olduğunu ve sadece Türkiye'de değil dünyada gerçekleşen bir durum olduğunu ifade etti. Gürkan, şöyle konuştu:

'Birçok ülkede bırakın zamları hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Talepler karşılanamaz hale geldi. Bu konuda bizim şansımız tarımsal ürünlerle sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak hükümet önlem almaya çalışıyor. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtta sübvansiyon var. Fiyat artışlarını vatandaşa minimum seviyede yansıtma gayreti içindeyiz'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...