26 Ekim 2021 Salı, 08:03
Yakında açılacak olan Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Bursa Sınav Okulları Kurucusu Gıyasettin Bingöl, doyduğu yer olan Bursa'nın ardından bu kez doğduğu topraklar olan Muş'a vefa borcunu ödüyor.
Bursa Hakimiyet ve ASTV için 2019 yılında hazırladığım bir röportajda Gıyasettin Bingöl'ün başarı öyküsünü anlatmıştım. O röportajdan geniş bir alıntı yaptıktan sonra geçen hafta sonu üçünün açılışı birinin de temel atma töreni yapılan vefa borcunun ayrıntılarını vermek istiyorum.
'Daha 6 yaşındayken Varto'da meydana gelen depremden enkazdan sağ olarak çıkmayı başaran Gıyasettin Bingöl, yokluk ve yoksullukla başlayan yaşamından bir başarı öyküsü çıkardı. Bugün 16 bin öğrencisi bulunan Bursa'nın amiral gemisi konumundaki eğitim kurumunun başında olan Bingöl, özel okul çıtasını bir adım daha yükseğe çıkararak Mudanya Üniversitesi'ni kurdu.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yıllar önce ABD'de Chobani'nin sahibi 'Yoğurt Kralı' Hamdi Ulukaya'yı dinlerken çok etkilenmiştim. Aynı duyguları Gıyasettin Bingöl'ü dinlerken yaşadım. Bingöl'ün Varto İlçesi Kayalıdere Köyü'nde başlayıp Bursa'da zirveye ulaşan zorluklarla dolu, yokluk ve yoksulluktan zirveye uzanan bir başarı öyküsü. Hani romanlara ve filmlere konu olacak türden derler ya işte öylesine dibe vuran, ancak okuma arzusuyla engellerin nasıl aşılabileceğini gösteren gerçek bir hikaye.
Öykünün tamamını buradan tüm ayrıntılarıyla aktarmanın imkanı yok. Aslında bir kitap ve film senaryosu olacak ilginçlikte.
Bingöl'ün hayatındaki ilk dönüm noktası, Varto'da 19 Ağustos 1966 günü meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremle başlar. Depremde 4 bin insan yaşamını yitirirken, 6 yaşında olan Bingöl, enkaz altından sağ çıkmayı başarır.
Süleyman Demirel, başbakandır. Onun talimatıyla depremden sağ kurtulan çocuklar, eğitimlerine devam etmesi için yatılı okullara gönderilir. Bingöl de bu çocuklar arasındadır. Yatılı okuldaki bir yıllık sürede büyük sıkıntılar ve aile özlemi çekse de okulla tanışır.
Yoksulluktan kurtulmanın ışığını eğitimde görür ve ilkokulu bitirdikten sonra parasız yatılı sınavlarını kazanarak, eğitimine devam eder. Köydeki sıkıntılara dönmek istemez. Bu azimle çok da başarılı bir öğrenci haline gelir. Ancak, Muş'ta okul yıllarında yaşadığı siyasi olay nedeniyle kentten ayrılır. Öyle kırgın bir ayrılıktır ki 40 yıl sonra döner Muş'a.
Ardından Erzurum. Bir yandan okul diğer yandan kitapçılık işine başlar. İkinci dönüm noktası kitapçılık olur. 1983 yılında girdiği ÖSYM sınavında Uludağ Üniversitesi'ni kazanır. Erzurum'daki kitapçılık deneyimini Bursa'da sürdürmeye karar verir. Çünkü o yıllarda Bursa'da sadece İngilizce dil eğitimi yayınları satan bir kitapçı vardır.
Kitapçı, Bursa'da büyük ilgi görür. Ardından kitapçının üst katında bir arkadaşının önerisiyle ilk dershane açılır. Dershanedeki başarı özel okul yolunu açar. 2002 yılında özel okul atılımı, Bingöl'ü bu noktalara taşır. 30 yılda 300 bin öğrenci okutur. Bugün 14 kolej, 13 çocuk üniversitesi 11 kurs, kampus, 16 bin öğrenci, 3 bin çalışanla Bursa'nın amiral gemisi haline gelir. Özel okuldaki başarı 2004 yılından beri hayalini kurduğu üniversite yolunu açar. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan Mudanya Üniversitesi, Bingöl'ün eğitim alanındaki başarısını taçlandıracak.
30 KİŞİLİK AİLE KAMYON KASASINDA BURSA'YA GELİR
Bu arada, kırgın olduğu için kendisi memleketi olan Muş ve Varto'ya gitmez ama ailesiyle bağlantısı sürekli devam eder. Onları da Bursa'ya getirmeye kararlıdır. Kitapçılık günlerinde, ailesi bir kamyona binerek Varto'dan yola çıkar. 30 kişilik aile, koyunu kuzusu, kendi ekmeğini yapacağı tandırı ile Bursa'ya ulaşır. O gün o kamyonla Bursa'ya gelen 30 kişi 300'e ulaştı. Üniversite hocalarından avukata kadar çocukların hepsi okudu ve iş sahibi oldu.
Peki, Bingöl'ün kırgınlığı nasıl sona erdi?
Bingöl, ekonomik olarak güçlendikten sonra Muş ve Varto'yu hiç unutmadı. Camisinden okuluna kadar birçok eserin yanı sıra her yıl tüm öğrencilere üniversiteye hazırlık setleri gönderdi. Ancak kendisi gitmedi. Ta ki İstanbul'da düzenlenen Muşlular gecesinde dönemin Muş Valisi'nin ısrarına kadar. Muş ve Varto'ya gitti. Buzlar eridi ve yeni bir sayfa açıldı.
MUŞ'TA ÜÇ AÇILIŞ BİR DE TEMEL ATMA
Bingöl'ün hayırsever kişiliğinin yansımasına birkaç kez ben de tanık olmuştum. Bunlardan biri Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp gezisindeydi. Buradaki Üsküp'teki 'Tefeyyüz' okulu ziyaretimizde yöneticilerden akıllı tahta ve eğitim malzemeleri talebi gelince hemen göndermişti. Bunun yanı sıra Bursa'da yarım kalmış 3 okulun eksiklerini giderdi. Finali ise Namazgah'ta kendi adını verdiği Gıyasettin Bingöl İlköğretim Okulu binası oldu. Doğduğu topraklara gelince; Muş, Varto ve köyüne sürekli yardımlarda bulunan Bingöl, son yıllarda çıtayı yükseltti. Muş'ta Kızılay Aşevi ve annesinin adını verdiği Porsor Ana Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi, Varto'da Yatılı Kuran Kursu binalarının açılışı geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Aşevi Kızılay'a, kadın eğitim merkezi belediyeye, Kuran kursu binası da Diyanet İşleri Başkanlığı'na hibe edildi.
Bingöl'e göre, en önemli yatırım ise Varto'daki Muş Alpaslan Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksek Okulu binasıydı. Onun da temeli atıldı ve önümüzdeki yıl haziran ayında tamamlanacak. Temel atma ve açılış törenlerine AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan da katıldı.
DÜNYA FANİ ESERLER BAKİ...
Açılış ve temel atma töreni sonrası büyük sürpriz ise Bingöl'ün 40 yıl sonra köyünü ziyaret etmesiydi. Söylediğine göre, köy çok değişmiş ve neredeyse yüzde 80 artık köyde değil. Yine de kavuşma onu mutlu etmiş. Yaptığı hayır hizmetlerinin kendisinde vicdani bir rahatlama hissi yarattığı vurgusu yapan Bingöl: "Doğduğum ve doyduğum topraklara vefa adına hizmetlerim devam edecek. Çünkü dünya fani, eserler ise baki."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder