31 Ekim 2021 Pazar

Aktaş'tan destek sözü, Dr. Esgin'den USHAŞ'a öncü termal yatırım çağrısı

 26 Eylül 2021 Pazar, 07:42

 
 

Sağlık turizmi aslında insan uygarlığı kadar eski bir kavram. Daha avcı-toplayıcı dönemlerde bile insanlar hastalıklarını iyileştirmek için belirli dönemlerde termal suların olduğu bölgelere gitme alışkanlığını edinmiş.

Yerleşik hayata geçtikten sonra da termal kaynakların bulunduğu bölgelere kentler kurulmuş, kaplıca ve hamamlar yapılmış. Pamukkale'deki Hierapolis bunun en güzel örneklerinden biri.

Aslında fazla uzağa gitmeye de gerek yok. Romalıların uzun süre savaşan ve yaralanan askerlerini Bursa'nın termal sularında dinlendirdiklerini, onları rehabilite ederken bu suları kullandıkları biliniyor. Ayrıca Kraliçe Theodora'nın güzelliğini de Bursa kaplıcalarına borçlu olduğu, Kanuni Sultan Süleyman'ın da tedavi için Bursa'ya geldiği söylenir.

Sağlık turizmi açısından böylesine zengin bir potansiyele sahip olan Bursa, bu alanda Türkiye'nin öncü kentlerinden biri. İstanbul'daki büyük hastaneler medikal turizm için ilk girişimleri başlatırken, Bursa, 10 yıl önce Bursa Sağlık Turizmi Derneği kurarak, pastadan pay alma yarışına girdi.

Pasta dediğime bakmayın, sağlık turizminde yılda 30 milyon insan trafiği ve toplam 500 milyar dolarlık harcama bütçesinden söz ediliyor. Turizmde yere göğe sığdıramadığımız Antalya'ya gelen bir turist 600 dolar döviz bırakırken, sağlık için gelen bir turistin bıraktığı döviz ise en az 10 bin dolar.

Geçen sürede pandemi başlayıncaya kadar hem Türkiye hem Bursa sağlık turizminde önemli mesafe kaydetti. Hatta Bursa bir adım öndeydi. Türkiye genelinde sağlık turizmi için gelen hasta sayısı 4 kat artarken, Bursa 15 katlık bir artış gösterdi. Bunda BUSAT'ın katkısı büyük.

BUSAT, 10'uncu yılında sağlık turizmini medikalden, engelli ve yaşlı bakımı, termal turizm, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanlarına yaymak istiyor.

Bu amaçla pandemi sonrası Türkiye'nin sağlık turizmi vizyonu, dün düzenlenen panelle masaya yatırıldı. Panelin açılış bölümüne Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin katıldı. Ardından önce üç bakanlık bürokratlarının ardından akademisyen ve sağlık turizmiyle ilgili STK temsilcilerinin katıldığı iki oturum gerçekleştirildi.

Açılışta yaptığı konuşmada, göreve başladığı günden beri turizme özel önem verdiğini vurgulayan Alinur Aktaş, Bursa'nın turizmin tüm parametreleriyle ilgili potansiyeli olduğunu ve bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade etti.

Özellikle pandemi sürecinde turizmle ilgili duraklama ve gerileme sürecine düşen rakamların kısa sürede yeniden yükselişe geçeceğine inandıklarını ifade eden Başkan Aktaş, şöyle devam etti:

"Özellikle sağlık turizmiyle alakalı hem kamu hem de özel sektör yatırımları anlamında ciddi bir altyapımız var. Bu altyapıyı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Özellikle termal turizm yatırımlarıyla alakalı alanlarımız var. Farklı arsalar ürettik. Bu konuda daha kurumsal adımlar atabilmek için her türlü işbirliğine hazırız'

VENTİLATÖRDEKİ BAŞARI TERMAL TURİZMDE NEDEN OLMASIN

BUSAT'ın kurucu başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, sağlık turizmi konusunda Bursa'nın önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, ' Salgın bir gün bitecek ama bugün bundan sonra neler yapacağımızı konuşmalıyız. 2023 hedeflerimizde, 2 milyon sağlık turisti ve 2 milyar doların üzerinde bir gelir beklentimiz var' dedi.

Dr. Esgin, açılıştan sonra panelin birinci oturumunda konuşma yapan Sağlık turizminin en önemli aktörlerinden biri olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya'nın sunumunun ardından söz alarak, bir talepte bulundu.

Pandemi döneminde USHAŞ'ın organize ettiği ventelatör üretiminde dünyanın alkışladığı bir başarı elde edildiğini vurgulayan Dr. Esgin, 'Sağlık turizmi ve özellikle termal turizmin geliştirilmesinde aynı öncülüğü bekliyoruz. Belki pilot uygulamalar veya işbirliği ile yatırımcıya örnek olunabilir' dedi.

Mehmet Ali Kılıçkaya da USHAŞ'ın pilot projelerde rol alabileceğinin sinyalini vererek, bu konuda yasal altyapı ve kabiliyete sahip olduklarını söyledi.

ELDEMİR, SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA OLMAK EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, 'Birçok arkadaşınız bilmiyor olabilir ama ben bir zamanlar turizm bakanlığında genel müdürlük yaptım' sözleriyle başladığı konuşmasında, şunları söyledi:

'Vizyonun belliyse ve potansiyel varsa gelişme kaçınılmaz. Bakın Avrupa nüfusu yaşlanıyor. Bu sağlık hizmeti talebinin artması demek. Buna sağlık turizmini de eklediğinizde bu talebe en iyi cevap verecek ülke Türkiye. Bursa'nın konumu da bu konuda tartışılmaz. Vizyonumuz belli, potansiyeliz de var. Kısa zamanda bu konuda önemli mesafe alacağımıza inanıyorum'

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir de, Türkiye'nin sağlık turizmi konusundaki hedeflerini kararlılıkla ortaya koyduğunu, bu kapsamda tanınırlığı ve tercih edilirliğinin artırılması için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
'Bugün itibariyle Türkiye genelinde 1298 sağlık tesisi ve 234 aracı kuruluş, hali hazırda sağlık turizmi hizmeti sunmaya yetkilidir. Pandemi döneminde de bu konuda çalışmak isteyen özel sektörün önü açılmış, talepleri karşılanmış, bu konuda yetkilendirilmiştir. Bu 1298 sağlık tesisin hepsi özel sektör değil, kamu hastaneleri, üniversite hastanelerinden de bu yetki belgesini alıp sağlık turizmi yapan kuruluşlar var.'

Medikal turizmi olarak sunulan sağlık turizmi hizmetlerinin kapsamının genişletilerek engelli ve yaşlı bakımı, termal turizm, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının da bu kapsama dahil edilmesinin pandemi sonrası süreçteki vizyonda yer aldığını ifade eden Eldemir, 'Hizmet kalitesi ve hasta memnuniyetini artırmanın yanı sıra etkin tanıtım stratejileri ve uluslararası iş birlikleriyle ülkemizi sağlık turizmi alanında marka haline getirmek, pandemi öncesi olduğu gibi pandemi sonrasında da önümüzde duran en büyük hedeftir' dedi.

Eldemir, sağlık turizminin global vizyonuna paralel olarak obezite cerrahi işlemleri organ nakli gibi özellikli alanlarda biraz daha ön plana çıkmak için gerekli çalışmaların gündemlerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...