15 Şubat 2017 Çarşamba

BURSA’YA BEŞ YENİ ÜNİVERSİTE


Cumhuriyetin ilk yıllarında en çok önem verilen konulardan biri eğitimdi. 
Ülkenin kalkınması ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasının yolu eğitimden geçiyordu. Osmanlı’nın yenileşme hareketlerinin sonucu olarak İstanbul’da bunun ilk adımları atılmıştı. Genç Cumhuriyet bunu Anadolu’ya yaygınlaştırmış ve başta Ankara olmak üzere Anadolu’nun büyük kentlerine gerçek anlamda üniversiteler kurulmuştu.
Erzurum Atatürk, Diyarbakır Dicle, Adana Çukurova, İzmir Ege, Eskişehir Anadolu, Antalya Akdeniz, Trabzon Karadeniz Teknik, Bursa Uludağ üniversiteleri de büyük üniversitelerin kılavuzluğunda ve akademik desteklerle ortaya çıktı.
Bursa, 1980’li yıllarda kurulan Uludağ Üniversitesi sayesinde şanslı illerden biriydi. Kentin dağınık yerlerindeki fakülte ve yüksekokul binaları Görükle’deki dev kampus alanına taşındıktan sonra Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri haline geldi.
Kurulan yeni fakülteleri sayesinde gençlerin ilgisini çekiyordu.
Bir örnek olması bakımından Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Fakültesi mezunu olan mevcut rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın anısını aktarmak istiyorum. Ulcay’ın üniversite sınavına girdiği dönemde, yeni öğrenci alan Tekstil Mühendisliği Fakültesi’nin puanı tıp fakültesinin bile üzerindeydi. Ulcay, bunu hem öğrencilerine hem de bazı toplantılarda anlatır.
Böylesine öncü olan Bursa, sonraki yıllarda üniversite konusunda maalesef geride kaldı.
Bursa ölçeğindeki başka kentlerde çok sayıda yeni üniversite kurulurken, Bursa yerinde saydı. Bundan birkaç yıl öncesine kadar Uludağ Üniversitesi bayrağı taşımaya çalıştı. Sonra Bursa Teknik Üniversitesi’nin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan özel Bursa Orhangazi Üniversitesi kuruldu.  Kapatma kararının ardından Orhangazi Üniversitesi’nin binası Bursa Teknik Üniversitesi’ne verildi.
Halen 3 milyonluk kentte, İstanbul’daki vakıf üniversitelerinin apartman katlarında açtıkları yüksek lisans programları dışında maalesef iki devlet üniversitesi dışında yüksek öğrenim kurumu yok.
Gemlik, Orhangazi, İnegöl yıllardır üniversite kurulmasını istiyor. Haklılar da çünkü bu saydığım yerleri ilçe olarak değerlendirmeyin her biri Türkiye’nin üniversitesi olan bazı kentlerinden iki kat büyük.
Uludağ Üniversitesi’nin tıpkı kendisine yol gösteren büyük üniversitelerin yaptığı gibi öncü olup, bu üniversiteleri şimdiye kadar çoktan kurması gerekirdi ancak maalesef olmadı.
Bursa’nın ihtiyacı olan yeni üniversiteler için CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu harekete geçti.
Üstelik öyle suya tirit basın açıklamasıyla da değil. Kanun teklifiyle. Kayışoğlu, 5 üniversite için 5 ayrı kanun teklifi verdi.
Kayışoğlu’nun kanun gerekçeleri de ortak. Bursa’nın 3 milyonu bulan nüfusu ile her yıl aldığı ortalama 60 bin kişilik göç nedeniyle gün geçtikçe büyüyen bir  şehir olduğunun altını çizen Kayışoğlu, şöyle devam etti:
“ Bursa nüfus olarak dördüncü büyükşehir ama ekonomi olarak ülkeye katkısı bakımından ikinci sırada yer almaktadır. Tarım, turizm, sanayi ve tarih şehri olan Bursa'da bugün sadece iki tane üniversite bulunmaktadır. Gerek ekonomiye katkısı,  gerek zenginlikleri göz önünde bulundurulduğunda üniversite sayısının yetersiz olduğu ve Bursa'nın bilimsel desteğe ihtiyaç duyduğu açıktır.  Bu nedenle Bursa'nın sahip olduğu kaynakları zenginliklerin bilimsel araştırmalarla desteklenmesi ve verilerle zenginleştirilmesi Bursa'nın ekonomideki katkısını büyüyecektir”
Kayışoğlu verdiği teklif ile Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerini kapsayan “Dağ Birlik”,  Orhangazive  İznik ilçelerini kapsayan Göl Üniversitesi, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerini kapsayan Mustafakemalpaşa Karacabey ile Gemlik ve İnegöl üniversitelerinin kurulması isteniyor.
Teklife göre,  Dağ Birlik Üniversitesi’nde Tarım ve Hayvancılık,  Süt ve Süt Ürünleri, Orman ve Orman Ürünleri, Maden, Fen-edebiyat fakülteleri ile yüksek okul kurulması isteniyor. 
Göl Üniversitesi’nde ise özellikle bölgede öne çıkan tarih,  teoloji, su ürünleri,  orman, tarım, restorasyon ve çinicilik alanlarında bilimsel çalışmalar yapılması ve nitelikli eleman yetiştirilmesi amaçlanarak, Çinicilik,  Mimarlık, Teoloji ve Tarih Bilimleri, Orman ve orman ürünleri tasarım,  Ziraat, su ürünleri, Turizm ve Otelcilik, Fen-Edebiyat fakülteleri kurulması ön görülüyor. 
Kanun teklifinde, İnegöl Üniversitesi’nde ise  İşletme, İnşaat Mühendisliği, Tekstil, Makine, Orman Mühendisliği, Güzel Sanatlar, Fen-edebiyat fakülteleri kurulması  yer alıyor. 
Gemlik Üniversitesi’nde ise  İşletme, Gemi İnşaat , Hukuk, Su Ürünleri, Fen- Edebiyat fakülteleri kurulması öngörülüyor.   Mustafakemalpaşa Karacabey Üniversitesi'nde de,  Ziraat, Veterinerlik,   Gıda ürünleri ve Mühendislik,  Su Ürünleri,  İktisat,  Maden ve Fen-edebiyat fakültelerinin kurulması isteniyor. 
Kayışoğlu’nun teklifinde kurulması istenen üniversitelerin bölümleri de seçilen yerlerin özelliklerine göre seçilmiş. Aslında birçoğu için bana göre geç bile kalındı. İznik’te şimdiye kadar Çinicilik fakültesinin, İnegöl’de mobilya tasarım, Gemlik’te liman işletmeciliği ve denizcilik fakültelerinin çoktan kurulmuş olmazsı gerekmez miydi?
Kayışoğlu, muhalefet milletvekili . Bu tekliflerin iktidar partisi milletvekilleri tarafından da desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğine de inanıyorum. Bugün ulaşım imkanlarının gelişmesiyle İstanbul’a bir buçuk saat mesafedeki Bursa’da hala iki üniversite olması büyük eksiklik…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...