3 Mart 2014 Pazartesi

TANITIMA DEĞİL, SAĞLIĞA BÜTÇE



Son günlerde Muhteşem Yüzyıl dizine olan ilgi nedeniyle yeniden 450 yıl sonra yeniden popüler hale gelen  Kanuni Sultan Süleyman’a atfedilen "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."
Sözlerindeki gibi her şeyin başı sağlık.
Sürekli bu köşeden bölük pörçük de olsa dile getiriyoruz.
Bursa’da sağlık sorunları her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alırken, çözüme yönelik adımlar ise kaplumbağa hızıyla ilerliyor.
Bursa Tabip Odası tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulu Başkanı Kayıhan Pala tarafından açıklanan “Bursa’nın Sağlığı” konu rapor konunun aslında yazdıklarımızdan daha ciddi boyutlarda olduğu gösteriyor.
Kentin adeta sağlık röntgeninin çekildiği raporun ana başlıklarını şöyle bir sıralayalım:

-Türkiye’nin dördüncü büyük kenti ancak 2000 yılından beri sağlık istatistik yıllığı yayınlanmıyor.

-Sanayisi, tarımı, nüfus yoğunluğu ve ihracattaki Türkiye ikinciliğine rağmen sosyo- ekonomik gelişmişlik sıralamasında 6’ıncı sıraya geriledi.

- Kişi başına temin edilen su miktarın Türkiye ortalamasının altında, 250 litre olması gerekirken 157. Litre üstelik kentin doğusu ve batısı arasında sağlanan su miktarında eşitsizlik var.

-Bursa Halk Sağlığı analizlerine göre şebeke ve kuyu suları kirli. Bedava dağıtılan kömür nedeniyle hava kirliliği her geçen gün artıyor. Sınır değerleri çoktan geçildi.

-Su ve hava kirli olunca 2011’de yüzde 21.5’ olan kanserden ölümler bir yıl içinde 23.5’e çıktı. Kirlilik devam ederse çevresel etkiler nedeniyle kanserden ölümler artabilir. 

-Bursa’da doğum yapan kadınların 2 bini 20 yaşın altında. Bu da doğumların yüzde 5’ine denk geliyor.

-Kentte hastane yatak sayısı da Türkiye ortalamasının altında. 246 yatak sayısı ile 100 bin kişiye düşen yatak sayısında Bursa 41’nci sırada.

-Yalnızca devlet hastanelerinin acillerine yapılan başvuru, 2 milyon 740 bin 970 kişi olan  Bursa’nın nüfusundan fazla. Bu sayıya Kütahya, Bilecik, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir’den gelen hasta sayısının eklenmedi.

-Sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorun var. Türkiye’de 10 bin kişiye 29 yatak düşmesi planlanırken Bursa’da 24 yatak düşüyor.
Kamu Hastaneler Birliği planlamalarına göre Bursa’da yatak sayısı yeterli. Kentin yatak sorununu aşması için söylenenin aksine bin 379 tane daha yatağa gereksinim var.

-Nüfusa göre toplam hekim sayısında 25’inci sırada. Hemşire sayısı da doktor sayısının 4 katı olmalı. 100 bin kişi başına düşen pratisyen hekim sayısında 72, uzman hekim sayısında 21, hekim sayısında 25, hemşire sayısında 43’üncü sırada.

-Son 5 yılda özel hastanelerin sayısında yüzde 50 artış olurken kamu hastanelerinin kapatılıyor.

- Bursa’da 112 ambulansı başına düşen nüfus Türkiye ortalamasının iki katı

Sorunların sadece ana başlıklarını yazdım. Sanırım bu tablonun iç açıcı olduğunu kimse söyleyemez. Üstelik bu şartlar içinde Bursa Sağlık Turizminde öncü role soyunuyor. Sağlık Bakanlığı da Bursa’yı Türkiye’deki 3 il arasına alıyor. Kent dinamikleri de Sağlık Serbest Bölgesi olmak için bastırıyor.
Hem kendi vatandaşınıza doğru dürüst hizmet veremeyeceksiniz, hem de sağlık serbest bölgesi için uğraşacaksınız.
Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pala, çözümün öyle çok uzaklarda aranmaması gerektiğine de dikkat çekiyor. 
Bursa Büyükşehir Belediyesi 40 milyon üzerinde faiz ödüyor. 35 milyon tanıtıma harcanıyor. Bu harcamalar 5 yıl biriktirilse kentin tüm sağlık hizmetleri karşılanabilir.
Tanıtım da elbette ki çok önemli ancak, sağlık herşeyin başı.
Biraz işçi eylemlerindeki slogan gibi olacak ala
Bursa için tanıtıma değil, sağlığa bütçe...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...