17 Haziran 2013 Pazartesi

BURSA DENİZ KIYISINA İNMELİ

Bu hedefi Bursa 2023 Vizyonunu açıklayan Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın geçen ay  dile getirmişti.
Örnek alınan ve Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın yaşanabilir kentleri listesinin birinci sırasında yer alan Kanada’nın Vancouer da bir liman şehri. Yürüttüğü proje ile dünyanın yaşanabilir kentleri arasında birinci sıraya yükselten Mimar ve Şehir Bilimci Sidney Rasekh’in sunumunun tamamında da deniz vardı.
Peki; Marmara’nın İstanbul’dan sonra en uzun kıyısına sahip olmasına rağmen sahil kenti olamayan Bursa nasıl deniz kıyısına inecek?
Vizyon toplantısında birkaç cümle olarak dillendirildi. Gemlik’in kruvaziyer turizmine açılması , Mudanya’dan İzmir yoluna yeni bağlantı açılması gibi henüz proje aşamasında olmayan hedeflere de yer verildi.
Ancak ortada somut olan tek ve yürütülen proje Mudanya ile Gemlik yolunun genişletilmesi çalışmaları.
Bursa ulaşımdaki sıkıntılar nedeniyle hafta sonu dahi deniz kıyılarına inemiyor. Havaların ısınmasıyla birlikte haftasonları Gemlik ve Mudanya yolundaki trafik çilesi yeniden başladı.
Özel otomobiliniz yoksa Mudanya’ya gitmek için önce Bursaray’a ulaşmanız gerekiyor. Sonra Emek durağı sonra otobüsle Mudanya. Yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuk demek.
Ulaştıktan sonra bir de denize girmek için sahile varmanız gerekiyor.
Gemlik Küçük Kumla derseniz o ayrı bir çile Merinos’a ulaştıktan sonra ekspres seferi bulunmayan otobüsün yolculuk süresi ise bir saat. Oradan Küçük Kumla otobüsü ise yarım saatten az değil. Neyse ki, Burulaş, indi-bindilerde artık fazla ücret alınması uygulamasına çözüm buldu. Ancak Mudanya, Kurşunlu, Küçük Kumla’ya ulaşmak vatandaş için hala eziyet. Merinos’tan Kurşunlu ve Küçük Kumla’ya direkt seferler var ama saatte bir. Hafta sonları yer bulmak mümkün değil.
Birazda sahillere bakalım. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yeralan Mudanya ve Gemlik’e nihayet son yıllarda el atmaya başladı. Mudanya sahilindeki bir çok sorun çözüldü, Gemlik deresinin ıslahı ve kent meydanına kadar uzanan bölümünde son 50 metreye gelindi. Ancak Gemlik’teki kamulaştırmalarda hala sorun var. Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz’a göre mülk sahipleri ‘ne kadar kalsam kardır” düşüncesiyle mahkemeler yoluyla kamulaştırma sürecini uzatıyor.
Ancak Küçük Kumla’da sahildeki beton ucubeler kaldırıldı. Şimdi askeri hara sahilinden 200 kamyon kum taşınıyor. Gerçi, kum toplayıcı mendirekler yapılmadan bu yaz sezonunda deniz hepsini geri alır ama geçici de olsa beton çirkinliğinden kurtulmuş oluyor.
Refik Yılmaz, Küçük Kumla’da en çok tartışılan konulardan biri olan sahildeki çay bahçelerinin taşınması konusunu da anlatıyor. Yılmaz, bu konuda da dertli her taraf beton yığınına dönmüş, çocuk parkı kurmak için 50 metrekarelik arsa dahi bulamıyoruz diye sitem ediyor.
Denize girdikten sonra insanların sahilde dinlemek için Armutlu çevre yoluna kadar gitmeleri Kumla’nın tüm cazibesini yok eder. O yüzden sahildeki çay bahçelerinin taşınması kentsel dönüşüm uygulamalarına kadar ertelenmiş.
Bu yaz yeni kordona sahip Mudanya ve sahilindeki ucubeleri kaldırılan Küçük Kumla nispeten daha iyi bir yaz geçirecek ancak, önemli olan Bursa’nın kıyı kenti olması ile ilgili ciddi yatırımlar başka bahar ve yazlara kalacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...