İstanbul'un fethinden çok önce Balkanlarda hakimiyet kuran Osmanlı, bu bölgelere Anadolu'dan özellikle Karaman'dan Türk aşiretlerini gönderdi. Bu bölgeleri yurt edinen Türkler, fethin yayılmasını sağladı.
Bu yüzden coğrafyasında yaşayanlara 'Evladı fatihan' tanımlaması yapılır. Balkan savaşı sonrası başlayan bu bölgelerden kimi zaman hızlandı kimi zaman yavaşladı.
Türkiye'nin Balkan politikası ise bu ülkelerdeki rejimlere göre, inişli çıkışlı bir seyir izledi. Ancak son yıllarda, Türkiye'nin ağabeylik rolü ağırlık kazanmaya başladı.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan ile Balkanlar ve Batı Trakya'yı konuştuk.
Prof. Dr. Yüksel Özkan, uzun yıllar Bal-Göç'te genel başkan olarak görev yapmış bir isim. CHP de onun milletvekili seçilmesi sonrası Balkan Masası'nı kurdu.
Programda Balkan Masası'nın nasıl kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Özkan, 'Seçim sonrası Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu toplantının sonunda 5 dakikalık bir konuşma yaparak, Atatürk'ün izlediği politikalar doğrusunda Balkanlarla ilgili çalışma grubunu önerdim ve kabul gördü' dedi.
Prof. Dr. Özkan'ın önerisiyle kurulan Balkan Masası'nın başkanlığını aynı zamanda parti sözcülüğü yapan Faik Öztrak yaparken, başkan yardımcılıklarına ise Prof. Özkan ile Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan getirildi.
Yerel seçimler sonrası faaliyetlerini arttıran Balkan Masası, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler işbirliğiyle çeşitli faaliyetler yürüttü. 23 Nisan ve 19 Mayıs'taki Ulusal bayram etkinliklere 100'ün üzerindeki ülkeden gençler ve çocuklar katıldı.
Programda, Balkan coğrafyasında soydaş ve akraba topluluklarından 8 milyon insanın yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Özkan, şöyle devam etti:
'Bazen diyorlar ki niye Balkanlar? Balkanlara sırtımızı dönemeyiz. Dış politikada da bunu önemli bir yere oturtmanız gerekiyor. Bu ülkelerdeki diaspora biçim için çok önemli'
Ardından da Balkan politikasındaki eksiklikleri dile getiren Özkan, 'Maalesef Türkiye mütekabiliyet esaslı politika yürütemiyor. Bunun sonuçları da ortada. Türkiye olması gerekeni yapıp vakıf mallarını iade etti ama Balkanlardaki azınlık malları talan edildi. Başka bir örnek biz İstanbul'da Bulgar kilisesini 18-19 milyon lira harcayarak onardık. Tamam, tarihi eser yapılması gerekiyor ama Razgrad'ta cami yapılacaktı akibeti meçhul. Biz adım atalım onlar da yapar düşüncesi politikası sonuç vermiyor. Aynı anda ve karşılıklı olması gerekir' dedi.
Temmuz ayında yapılacak Bulgaristan seçimleri konusu da değinen Prof. Dr. Özkan, Türkiye'de çifte pasaport taşıyan 250 binin üzerindeki seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkan,'4 Nisan seçimlerinde 35 sandığa düştük. 4 bin 750'si Bursa'dan olmak üzere Türkiye'den 19 bin 900 oy gitti. HÖH bu seçimde 30 milletvekili çıkardı' dedi.
Temmuz'daki seçimlerde sandık sınırlaması kalktığını ve oy kullanacak olanların 15 Haziran'a kadar başvuruda bulunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, 'Başvurular devam ederse Bursa'da 30, Türkiye genelinde ise 100 sandık kurulacağını kaydetti.
İYİ PARTİ'DEN BURSA'YA EKONOMİ ÇIKARMASI
Bursa, son aylarda siyasetin nabzının attığı önemli merkezlerden biri haline geldi. Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bursa'yı ziyaret ederek, önemli mesajlar verdi.
İYİ Parti ekonomi kurmayları da bu hafta sonu Bursa'ya adeta çıkarma yapacak. Meclis Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Kamil Erozan, Erhan Usta ve Prof. Ümit Özlale, 4-5 Haziran'daki programlarda BTSO, BESOB, MARSİFED ile İTSO'da iş dünyası ve esnaf temsilcileri ile buluşacak, kapalı çarşı, Tarihi Hanlar Çarşılar Birliği ve küçük esnaf ziyaretleriyle de vatandaşın nabzını tutacak.
İYİ Parti'nin Bursa programı bugün il başkanlığındaki basın toplantısıyla başlayacak. Kapalı çarşı esnaf ziyaretinin ardından 14.30'da BESOB'da esnaf, 17.30'da da BTSO'da iş dünyası temsilcileri ile toplantılar yapılacak.
İkinci gün programı ise saat 10.00'da MARSİFED'de başlayacak, ardından 14.00'de İnegöl ilçe ziyareti, 15.00'de de İTSO'da sanayi ve ticaret erbabıyla bir araya gelinecek. İYİ Parti Ekonomi Kurmaylarının Bursa Programı aynı gün saat 18.00'de Bursa BOAB'da yapılacak geniş katılımlı teşkilat toplantısıyla sona erecek.
İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, iki günlük yoğun programda ülke ekonomisinin içinde bulunduğu son durumun neyi ifade ettiğinin masaya yatırılacağını belirterek, 'Partimizin ekonomi kurmayları, kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak; İş dünyasının açmazları ve beklentileri neler? Türkiye, dünya ekonomisinin neresinde yer alıyor ve nereye koşuyor? Sayısal verilerle gerçekler nasıl bir tablo ortaya koyuyor ve hepsinden önemlisi kurtuluş için çözüm yolları neler? şeklindeki sorulara yanıt arayacaklar' dedi.
REKTÖRLERDEN ÖĞRENCİLERE ŞARKILI, ŞİİRLİ ÖZLEM
Koronavirüs pandemisi eğitim hayatını altüst etti. Üniversite öğrencileri yaklaşık bir buçuk yıldır kampus yüzü görmüyor.
Hafta başında, yeni dönemle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim döneminin 13 Eylül'de başlayacağını müjdelemesi başta öğrenciler olmak üzere üniversite camiasında sevinç yarattı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını hatırlatarak, 'Biz de sizin gibi o günü iple çekiyoruz. Hasret zor şey. O zamana kadar İncesaz'ın Eylül'ü ile yetinelim' yazdı ve İncesaz'ın parçasını paylaştı.
Prof. Dr. Kılavuz'un paylaşımını alıntılayarak, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'e 'Hocam siz özlemediniz mi?' diye sordu.
Prof. Dr. Arif Karademir ise öğrencinin çağrısına şu şiirle yanıt verdi:
Bizde özledik bizde, Resminiz var şu an elimde, Kapıları açmak isteriz, Hain covid var kentimizde Sabrın sonu selamet gençler.'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder